Меглена Кунева: РБ ще има нова форма на следващ етап – www.359news.bg

Меглена Кунева: РБ ще има нова форма на следващ етап

един момент Реформаторският блок ще премине в нова форма, така вицепремиерът и лидер на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева отговори на вчерашните думи на Радан Кънев:

Никога не сме се противопоставяли на това да се намери форма, в която РБ ще премине в следващия етап. Следващата форма със сигурност ще има, ние искаме това да се случи, трябват правила, трябват стъпки и ако мода да предам мнението на колеги, с които от Движение България на гражданите, трябва ни пътна карта на възстановяване на доверието. Обикновено, когато някой пръв назове проблем, предлага и решение. За мен лидерството На РБ преминава през намиране на баланс и разширяване на съгласието по колкото може повече проблеми. Все пак да не забравяне, че основната цел е изпълнението на управленската програма, и колкото пъти се отдалечим прекалено от нея, толкова пъти оставяме не само нашите членове, но и много широк кръг хора в недоумение – „Всъщност те за какво се събраха“. Така че нека да върнем отново нещата в динамика и да започнем: какво ще правим, стъпка по стъпка  за РБ и още о важно какво ще правим и как ще отчитаме дейността на РБ пред обществото.

Според Кунева икономческият растеж е свързан със съдебната реформа:

По въпроса разбираме ли до каква степен икономиката е свързана със съдебната реформа, със сигурност по границите и влизане на България в това общо гранично пространство, наречено Шенген Разбираме ли че кои а корупция, няма инвеститори, нито български, нито чужди, ако няма образование, няма икономика, ако не сме здрави, пак няма икономика. Аз смятам, че което и да е от тези теми не се подчинява на логиката „изкуство заради самото изкуство, реформа заради самата реформа“, а просто води до това да живеем по-добре, което е крайната цел на всяка икономическа логика. Административната реформа, впрочем, също. Този план „Юнкер“, а тез 315 милиарда, това е начинът бързо  да мобилизиращ интелигентната икономика на нацията плюс добри финансови инструменти, т. е това е много голяма част измисляне как да стане с реално количество проекти, които са готов да бъдат подадени, които могат да доведат до добавена стойност и добър резултат. Този план предвижда всяко едно евро, трябва да се умножи по 15. Представяте ли си колко добре премислен проект трябва да има България, за да може да влезе в това състезание? Тази програма  не е със запазени пари за България, или със запазени пари, за което и да било друга страна, който тича по-бързо, той пристига на финала, за останалите остава само, че зрителите са ги наблюдавали от трибуните.

Всяко едно управление трябва да се базира на проверка какво е изпълнено как е изпълнено, от кого е изпълнено, кой по-добре или по-зле си е свършил работата и да се нанесат корекции това е задължително. Ни е трябва да правим преглед на стратегиите си, на хората, които работят по тях, ние трябва да правим преглед на абсолютно всяка годна, да си поставяме цел, което да постигнем и то кратка – в рамките на една година. Този маниер на управление у нас просто липсва.
Трябваше да се случи КТБ ли, за да видим , че случайното разпределение на делата или можехме да го направим много по-отдавна ас много по-голям ефект. Нека да си кажем откровено  – ако не беше този интерес към делото, щяхме ли да разберем какво се случва? Извинявайте, как може от друга страна, да не се провери една система и да не се проверява редовно , когато в тази система е заложено най-лесно доказуемото в честността при решаване на делта. И точно тук се притеснявам, че ние не просто не напредваме, а се връщаме назад. Най-силният контрол в момента трябва да дойде от парламента. Парламентът в момента няма как да си разреши да бъде просто законотворец. Парламентът трябва да контролира истински изпълнителната власт, не само през въпроси.

Едва ли има вече човек в България, който да не е разбрал, че икономиката на страната и работните места, зависят то в това как е реагира съдебната система, дали тя чува обществото и и как ще реагира. Съдебната власти има собствена натовареност и това е да каже ясно да на реформите и да започне да ги изпълнява по план, публично докладвайки на всички нас, които зависим от нея, какво прави.

Меглена Кунева каза, че е поискала повече средства за граничен контрол:

Аз съм помолила и се надявам да срещна разбиране от министъра на финансите и министъра на вътрешните работи, примерно за граничен контрол, да се има предвиди че трябва приоритетно да се осигурят средства,, защото ако искаме да влизаме в Шенген, там не трябва да има такова намаление на бюджета, че да им пречи да изпълняват дейността си.

Според Меглена Кунева Нългария и Румъния трябва да влязат заяедно в Шенген:

Смятам обаче, е чисто политически, че България и Румъния трябва да влязат заедно по редица причини. Най-напред защото това е най-нормалната крачка, двете страни са твърде близо, за да може да съществува граница за едната и липса на граница за другата. Второ, защото България наистина е изпълнила техническите условия и трето, защото това ще бъде изключително тежък удар върху икономиката ни./bnr.bg,БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *