Михаил Мирчев: Изгонването на Хюсмен и Палев е брутално посегателство върху демокрацията – www.359news.bg

Михаил Мирчев: Изгонването на Хюсмен и Палев е брутално посегателство върху демокрацията

Като брутално посегателство върху демокрацията определи социлогът Михаил Мирчев изговането на двама депутати от парламентарната група на ДПС

Много брутално посегателство върху принципите на демокрацията, защото преференциалният вот и то в този вариант, в който сработи на последните избори,  е въвеждане на мажоритарност в рамките на нашата пропорционална система и това всъщност беше ход към реална демократичност. Сега имаме едно много брутално връщане назад. Очевидно са много диктаторски маниерите на управление вътре в ДПС и те не позволяват по никакъв самите избиратели да имат собствено мнение.

Хем им се иска, хем не им стиска. Значи политиците се стремят да отговоря на гражданското очакване да  въведат мажоритарния елемент в пропорционалните избори, но когато това се случи, на практика много ги заболява. Действително навремето Сергей Станишев болезнено реагира срещу Момчил Неков, но вижте там в онази партия се успокоиха нещата и в момента двамата кат евродепутати работят рамо до рамо. Докато тук в ДПС се стига до една крайност, при това демонстративна крайност. Това е наказателна крайност срещу собствените им техни избиратели, на които им се казва: „Ще ни слушате и няма въобще да мърморите срещу наши конкретни кадрови решения“.

Мирчев коментира и идеята на кмета на Кюстендил Петър Паунов да се гласува изцяло мажоритарно в 240 едномандатни района
Има голям натиск поне от 10-ина години насам непрекъснато се лансира тази идея. Така че такива неща витаят в нашето политическо пространство, но това е крайност, която абсолютно нереалистична поне засега и мисля, че би била вредна за България.

Социологът нарече „насипно“ състоянието, в което се намира Реформаторсия блок и посочи, че БСП са застрашени от разпад:

Значи това е една партия (БСП), която 20 и кусур години оцеля като монолитно образувание. Докато в  на предходните избори вече имаме 3 формации, както формацията на Дончева, така и АБВ. В момента в БСП има потенциал да се отцепят още една или две групи и тогава БСП ще заприлича на бившите СДС-та, които се разпаднаха, разпаднаха и накрая почти загинаха всички. Така че това е критичната ситуация и това е това е всъщност голямата отговорност на Михал Миков като нов лидер – дали ще може да удържи този процес и да върне отново БСП към някаква форма на единствено./bnr.bg,БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *