Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка – www.359news.bg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка

Енергийният министър Теменужка Петкова / БГНЕС, архив

Енергийният министър Теменужка Петкова подава оставка. Това съобщи самата тя в кулоарите на парламента. Причината е, че от 20 години се познава със собственика на фирмата, която ЧЕЗ одобри като купувач на активите си у нас. Вчера стана ясно, че управленските органи на ЧЕЗ са одобрили договор за продажбата на активите си у нас на родната кампания „Интеком България“. В медиите изтече информация, че собственик на фирмата е Гинка Върбакова от Пазарджик.

Морално е в такава ситуация да си подам оставката. Разговарях с премиера Бойко Борисов. Той ще прецени дали да я приеме“, каза Теменужка Петкова.

„Това, че чешката страна е избрала определена компания не означава нищо. Оттук нататък предстои тежката процедура по одобрение на тази сделка от страна на КЗК, Комисията за финансов надзор и КЕВР. Разбира се, ДАНС е в правото си и трябва да бъде направена пълна проверка във връзка с компания, във връзка с всички тези възможности тази компания да осъществява своята дейност съобразно националното законодателство, съобразно изискванията за сигурност, тъй като тук въпрос за стратегическа инфраструктура, за енергийна сигурност“, каза Петкова.

На въпрос познава ли се със собствениците на „Интерком България“, тя отговори, че се познават от 20 години, но не е тяхна кума.
Петкова смята, че за да няма съмнения по отношение на сделката, коментари и да се намесва името на премиера, редно е тя да подаде оставка. Затова министърът е разговаряла с Борисов и е решила да депозира своята оставка, а той трябва да реши какво да прави.

Пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял с министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и я е посъветвал тя да се оттегли от поста.

„За да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. Почтеното и правилното е – това я посъветвах – да отиде в парламента и да обяви оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще вземем заедно решение кой да я замести„, уточни премиерът.

Петкова е министър в третия кабинет на Бойко Борисов от формирането му през май миналата година. Тя заемаше този пост и във втория кабинет на Борисов в периода от ноември 2014 до януари 2017 година. От 2010 до 2013 година бе директор на Агенцията за държавна финансова инспекция. Петкова заемаше поста на зам. финансов министър в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 година./dariknews.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *