МЗ обмисля по-високи здравни вноски за хората, които не са минали профилактика – www.359news.bg

МЗ обмисля по-високи здравни вноски за хората, които не са минали профилактика

Здравният министър Петър Москов ще предложи санкции за хората, които не се преглеждат профилактично. Предвиждат се два варианта – пациентът да плаща по-високи здравни вноски или да заплаща цената на лечението си, когато се разболее:

Всеки български гражданин има задължението, не правото, а задължението на профилактичен преглед. Профилактичният преглед не е нещо просто измислено, а означава възможността тежко, вероятно скъпоструващо заболяване, да бъде хванато в начален стадий и да бъде лекувано максимално рано, което е добре за прогнозата за това заболяване на човека и коства много по-малко ресурсна система. Ако това задължение не се спазва, желанието на правителството е да въведе ясни санкции, които могат да бъдат или повишаване на здравната вноска за следващата година за този индивид, който не е изпълнил финансираното от системата и от държавата задължение или заплащането на скъпоструващото лечение нататък, може да ви се струва лошо, може да ви се струва грубо, но това е задължение, което всеки български гражданин има.

Здравният министър обяви, че се обмисля и промяна в трудовото законодателство, с която да се разреши използването на еднодневен отпуск за посещение на личния лекар.

Министър Петър Москов обясни още, че до седмица ще приключат преговорите между здравното министерство и фирмите доставчици на ваксини за бебета и ще бъде решен проблемът с недостига на пет- и шествалентната ваксина.
По повод случая с починалото бебе на родилката в Тетевен, министър Москов каза, че ще изчака произнасянето на правораздавателните органи и тогава ще реши дали да приложи правомощията си за отнемане на лекарски права спрямо д-р Нина Байчева:

Освен Лекарският съюз, министърът също по закон има право да отнема за определен период от време лекарски права, дали министърът ще се възползва от това нещо, нека окончателно правораздавателните органи да кажат своята дума дали ще бъде заведена проверка и така нататък, ще говорим с ръководството на Лекарския съюз, ще изискам мотиви за вземане на едно или друго решение от страна на етичните лекарски комисии, защото за мен ще бъде от особен интерес да разбера мотивите на Лекарския съюз за това решение на етичната комисия, след което ще взема своето решение в тази връзка, коментира д-р Москов./bnr.bg,БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *