На този ден е родена най-известната жена шпионин – www.359news.bg

На този ден е родена най-известната жена шпионин

3a3080a0b643569665417b91f87ad905Мата Хари е артистичното  име на Маргарета Гертруда Зеле, която е родена 7 август 1876 г. в Леуварден, Нидерландия.

Още от малка  Маргарета се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи (повечето нидерландци  са светлокоси и синеоки), с високия си ръст и артистичния си талант.

На 18 години се омъжва по обява във вестник за 38-годишния офицер Рудолф Маклеод. Следва развод и повторен брак с  Теодор Уотсън, който също завършва с развод. През 1905 Маргарета дебютира на сцената в Париж под псевдонима Мата Хари.

На индонезийски и малайски език „мата хари“  означава „слънце“ (буквално „Окото на деня“).

Мата Хари издига стриптийза до високо оценявано изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. Има много участия в Монако, Испания, Германия и други европейски страни. Едновремемно с артистичната си кариера тя има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности и получава скъпи подаръци от тях. Кариерата ѝ на танцьорка продължава от 1905 г. до 1912 г.
И до днес не знаем как жената символ на шпионажа е станала шпионин.

Някои историци считат, че Мата Хари завършва германска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, но няма исторически документи, които да го потвърдят. Нидерландия е неутрална по време на войната и Мата Хари може свободно да се придвижва между Франция и Нидерландия, пресичайки  Испания и Великобритания. На 13 февруари 1917 г. в Париж френското контраразузнаване прави претърсване в хотелската ѝ стая и  макар че не намира убедителни доказателства, я арестува и обвинява, че работи за германците.

Присъдата е смърт чрез разстрел.

През цялото време Мата Хари твърди, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване. Разстреляна е в ранната утрин на 15 октомври 1917 година. Никой не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж.

Грета Гарбо увековечава образа на Мата Хари в едноименния филм от 1931 г.Mata Hari Greta Garbo1
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *