Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017 – www.359news.bg

Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017

 

Петима млади творци от различни сфери ще се състезават за престижното и чакано отличие

Наближава кулминацията на успешната творческа годишна работа на Фондация
„Стоян Камбарев”. На 24-ти април, от 19 часа, за осма поредна година ще се състои Официалната церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството, като за първи път събитието ще гостува на сцената на Théatro” (ул. Върбица 12).

Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като един от най-чаканите и престижни призове за млади творци в България. Уникалността ѝ се състои в това, че тя не е строго профилирана в конкретна арт сфера, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството.

Победителят ще получи красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. Кой ще спечели голямата награда определя жури, в което влизат членовете на Фондация „Стоян Камбарев”-  водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС Деси Тенекеджиева. Но не само победителят ще има стимул за висок полет в изкуството. Най-важното е, че всички получават сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни проекти, както и много парични и предметни награди. Ето защо истинската мисия на Фондацията започва след края на Церемонията, а именно реализацията на мечтите и арт проектите на талантливи млади творци.

 

Номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017

 

Мина Златева – аниматор

Двадесет и  шест годишната Мина твори в широк спектър на изобразителното и визуално изкуство, като залага основно на анимацията и фотографията. Успява да впечатли членовете на Фондацията с чаровно чувство за хумор, дълбока емпатия и опит за налагане на свой собствен стил. След интересни изложбени участия зад гърба си, Мина завършва Националното училище за изящни изкуства, а по-късно и анимация в НАТФИЗ, където развива своя непринуден, семпъл художествен изказ и създава цикъл от няколко кратки анимационни филма, с които е селектирана на международни фестивали. В момента, в колаборация със свои колеги стартира нова компания за анимация “Feuerwerk Studio”.

 

Ралица Стоянова – куклена актриса

Младата актриса Ралица Стоянова е изцяло отдадена на своето поприще кукления театър и на любовта си към най-взискателната публика в света – детската. Номинирана е заради майсторското си кукловодене и заради таланта си да пее, танцува и да се преобразява с лекота в различни ярки характери. Родена е в семейство на артисти, още от дете се заразява от магията на сцената. След като завършва Актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ, става част от театрите в Пазарджик и Видин, а по-късно и асистент на преподавателите си от академията. Занимава се професионално и с дублаж на филми. Миналата година красивата и изпълнена с енергия Ралица получи Наградата “Сивина” за млад актьор.

 

Радослав Нинов – художник

Двадесет и три годишният Радослав е рядко интересен феномен. Живее в Лондон от 2004, където завършва Колежа по изкуство и дизайн Тауър Хамлетс, а после и университета Голдсмитс. През 2015 получава Наградата за живопис The Neville Burston, след което се завръща в България и открива своя духовен и артистичен оазис в ателието си в Ябланица. Искрен в емоциите си, Радо успява да изрази себе си чрез колоритен и експресивен стил, чрез който разказва за своите мечти и фантазии. Номиниран е заради самостоятелната си изложба в галерия “Ракурси”, наречена
“Не толкова лош ден”, чийто модерен и асоциативен живописен език му донесе и наградата на Фондация “Едмонд Демирджиян”.

 

Мария Славова – певица
Фондация “Стоян Камбарев” отдавна следи развитието на осемнадесет годишната Мария. Изненадващо опитна за възрастта си, тя е солист в Детския радиохор на БНР от дете и израства под музикантското крило на големия диригент академик Христо Недялков. Участва в много концерти на едни от най-прочутите концертни зали в света. Нейният красив кристален тембър е съчетан с много добрата за възрастта й техника и впечатляваща визия, което е рядка, но печеливша комбинация в класическата музика. Тази година Мария е абитуриентка и ще започне професионалното си обучение по класическо пеене като студент в Националната Музикална Академия.

Христо Симеонов – кинорежисьор

Христо е творец, който докосва с искреност, смелост и честност не само във филмите си, но и в живота. Фондацията го оценява заради суровия му талант, привлечен от тъмната страна на реализма и ясно разпознаваемия му кинематографичен стил. Младият режисьор използва документален подход и успява брилянтно да работи с непрофесионалните си актьори, които избира след дълъг кастинг. Последният му  филм “Синът” печели много отличия, сред които и Голямата награда за късометражно кино на Филмовия фестивал в Котбус. В момента Христо работи едновременно върху нова късометражна лента и подготовка за снимките на първия си пълнометражен филм “Защитени видове”.

 

Официалната Церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството
„Стоян Камбарев”
е част от Културния календар на Столична община и се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, основната подкрепа на Бон Марин и благодарение на Технополис, България Мол, Мост Енерджи, НДФ 13 века България,
Винарска изба Етно, Банско Роял Тауърс, Premier Tours, Актавис и Клубовете на Зонта Интернешънъл в България.

 

 

Publicis One Bulgaria е официален комуникационен партньор на Фондацията.

NOVA film e продуцент на събитието.

 

Билети за церемонията могат да се намерят след 20-ти март в мрежата на eventim.bg и на билетната каса на Théatro.

 

Допълнителна информация

Преди година, голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016 отиде при кинорежисьора Павел Веснаков. Фондацията ще продуцира следващия му късометражен филм, а той вече подготвя и пълнометражния си дебют. Специалната награда на главния партньор на Фондацията – УниКредит Булбанк, спечели художникът Нора Ампова, която ще реализира своя самостоятелна изложба с издаването на луксозен двуезичен каталог. Младият драматург Кирил Буховски вече бе изпратен като представител за България на големия международен театрален фестивал за нова драматургия Europe Interplay 2016 в Гьотеборг в Швеция. Петнадесет годишният класически китарист Георги Димитров-Жожо блесна като солист на Камерен оркестър Софийски Солисти в Централния Военен клуб, а по-рано и на Коледния си концерт на сцената на България мол. Актрисата Деница Даринова ще участва в нов филм и спектакъл също благодарение на фондацията. А театралният режисьор Анастасия Събева в началото на годината получи и наградата си от Столична Община, а именно възможността да реализира спектакъла “Мери Попинс” на сцената на театър София, премиерата на който беше скоро.

 

Вижте номинираните в кратко видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=Gpf3X2toqic

 

Официалната Церемонията през 2016 можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=ELJQO_ZKkhw

 

www.kambarev.org
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *