НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ БЕ ОТБЕЛЯЗАН В ЦЕНТРАЛАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БРЮКСЕЛ – www.359news.bg

НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ БЕ ОТБЕЛЯЗАН В ЦЕНТРАЛАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БРЮКСЕЛ

България е малка държава на кръстопът и за да бъде усетена най-добре, тя трябва да бъде видяна и чута», каза заместник-министърът на културата Васил Василев на откриването на изложбата “България – кръстопът на цивилизации”.

Националният празник на България 3 март бе отбелязан вчера в централата на Европейската комисия в Брюксел.

Домакин на тържеството бе българският еврокомисар Кристалина Георгиева. В присъствието на гостите, сред които бяха заместник-министърът на културата Васил Василев, специалният пратеник на Патриарх Неофит – Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, висши дипломати, както и много българи и чужденци, бе открита изложбата „“България – кръстопът на цивилизации”, подготвена от Министерството на културата. Изложбата представя снимки на български съкровища, заснети от именития наш художник – фотограф Иво Хаджимишев.

В моята работа често се сблъсквам със страшните последици от разединението – религиозно, етническо, политическо или социално, изтъкна еврокомисар Георгиева. Разединението е една голяма трагедия, затова избрахме тази вечер мотото ни да бъде единение, допълни еврокомисар Кристалина Георгиева при откриването на изложбата “България – кръстопът на цивилизации”.
Заместник-министър Васил Василев отбеляза в приветствието си на церемонията снощи, че българите можем и трябва да се гордеем с хилядолетната си история и с духовната си култура.

«България е малка държава на кръстопът и за да бъде усетена най-добре, тя трябва да бъде видяна и чута. България има голямо сърце и всички сте добре дошли. Да не забравяме и думата «българско!» – с тези думи зам.-министър Васил Василев се обърна към многобройните гости на проявата.

Тържеството продължи с изпълнения на формация „Светлоглас“, на оркестър „Светулка“, както и на групата за фолклорни танци към европейските институции.

По-рано през деня готвачи от столовата на Европейската комисия се постараха по повод празника да приготвят и обедно меню, съставено от традиционни български ястия – шопска салата, боб чорба, сирене по шопски, скара с гарнитура, пиле «Тракия», млечна баница, както и цедено кисело мляко с мед и орехи.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *