Не беше постигнато съгласие по критериите за разпределяне на бежанците от Италия и Гърция – www.359news.bg

Не беше постигнато съгласие по критериите за разпределяне на бежанците от Италия и Гърция

Вътрешните министри на ЕС не постигнаха съгласие по предложените критерии за разпределяне на бежанците от Италия и Гърция. Въпросът остава на ниво технически преговори между страните членки и не е ясно дали до края на юли квотната система ще влезе в сила.

Без законодателно гласуване след 5 часа дискусии Съветът по правосъдие и вътрешни работи не даде зелена светлина за разселването на 40 хиляди сирийски бежанци от Италия и Гърция в останалите държави от съюза. Това потвърди след срещата в Люксембург министър Рихард Козловскис от Латвийското ротационно председателство:

Няма общо виждане дали приемът на бежанци трябва да е доброволен или задължителен. Има и различни мнения за критериите, които изчисляват евентуалните квоти. Надявам се да стигнем до общо решение при следващото ротационно председателство на Люксембург.
Това е стъпка в правилната посока, успокои авторът на предложението – гръцкият еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос:

Комисията няма да намери покой, докато не постигнем споразумение.  Ще защитаваме до край предложението ни. Формулата за разпределение е обективна и реалистична.

Повечето вътрешни министри изразиха принципна солидарност с миграционната криза в Италия и Гърция. Спешните мерки обаче не могат да влязат незабавно в сила. Те ще се обсъдят другата седмица на срещата на върха на Евросъюза. Премиерите обаче могат само да постигнат политическа договорка. За да влезе в сила юридически, новата схема отново трябва да мине цялата процедура между институциите, най-рано до края на юли./БГНЕС,bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *