Нейнски: До война в Украйна няма да се стигне – www.359news.bg

Нейнски: До война в Украйна няма да се стигне

До война категорично няма да се стигне. Отдавна вече завземането на територии не е признак на сила. В днешно време една държава е велика с иновациите и стандарта на живот. Но това, което направи Русия с Крим върна света към времето на Студената война. Много хора нарекоха това „отваряне на кутията на Пандора“. С анексирането на Крим Русия на практика дестабилизира Европейския съюз (ЕС). Това каза в „Дневен ред“ по TV7 Надежда Нейнски – водач на листата на „Синьо единство“ за европейските избори и бивш външен министър в кабинета „Костов“.

Нейнски е категорична, че непризнаването на референдума в Крим е правилна постъпка, но това не е новина. Внимателно прочетох заключенията на КСНС и ми направиха впечатление отсъствието на две думи в тях – „Русия“ и „санкции“, добави бившият дипломат №1.

Според нея, в момента дневният ред в Европа е как да бъде спрян интереса на Русия към Украйна. „Русия не иска толкова Крим, колкото Украйна. Отколешна е мечтата на Русия за Евразийски съюз, който без 43-милионна Украйна (колкото е тя без Крим) не би бил толкова силен“, е мнението на Надежда Нейнски.

По думите й кризата на ценностите доведе до финансовата и икономическа криза в света. „Европа и Америка са пред втори тест – дали ще защитят човешките права“, добави Нейнски.

„Чух, че премиерът е говорил за евентуални компенсации за България, ако се стигне до санкции срещу Русия. Това е нормално. Но не знам дали по този начин не се прави опит да се подготви ЕС за вето от страна на България за санкции срещу Русия. Сега се коментира, че България ще е губеща от санкциите, но ще сме далеч по-губещи, ако Русия не бъде спряна“, твърди Надежда Нейнски.
Тя е на мнение, че реално винаги ни е заплашвала енергийна криза. „Когато аз бях външен министър и искахме да станем член на НАТО, отново бяхме заплашвани от Русия – с газта. Газта винаги е използвана като оръжие от руската външна политика. „Южен поток“ не е диверсификация на източниците на газ. На трасета – да. Но източникът винаги е Русия“, каза още Нейнски.

По повод листите за предстоящите избори водачът на „Синьо единство“ каза, че в листата на „Реформаторския блок“ реално са лидерите на петте партии. „Но къде са гражданите? Нали новото беше, че искат да дадат път на гражданите да участват в политиката? Ето че не стана. Ние от Синьо единство обаче го направихме. Втори в нашата листа е Бойко Станкушев – уважаван журналист и общественик. Граждански кандидатури в нашата листа са на практика всички до петото място. Още като бях лидер на СДС въведох гражданските квоти, защото това е правилният начин да се разширява доверието“, коментира Нейнски. Според нея битката за европейските избори ще е и геополитическа.

„Разбира се, че вярвам, че „Синьо единство“ ще вкара поне един евродепутат“, завърши бившият външен министър и настоящ водач на листа.

http://neynsky.eu/
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *