Остри реакции след убийството на Ксанда – син на лъва Сесил – www.359news.bg

Остри реакции след убийството на Ксанда – син на лъва Сесил

През 2015 г. Сесил стана жертва на трофейния ловец от САЩ Уолтър Палмър / Guliver/Getty Images
Две години след като лъвът Сесил стана жертва на ловец – акт, предизвикал гневен международен отклик, същата съдба сполетя и неговия син Ксанда.

Убийството му стана повод отново да се надигне недоволство срещу трофейния лов на животински вид, чиито представители съществено са намалели в естествена среда, съобщиха световните информационни агенции.

От организацията World Heritage Species, промотираща защитата на африканските лъвове, съобщават, че 6-годишният Ксанда е бил убит на или около 7 юли извън националния парк Хванге в Зимбабве, недалече от мястото, където загина баща му Сесил.

Ксанда, подобно на Сесил, е бил наблюдаван чрез нашийник с GPS от изследователски екип от Оксфордския университет.

Синът на Сесил е убит от неназован клиент на организатора на сафари Ричард Кук. Кук също е потвърдил гибелта на Ксанда. „Ловът беше законен и нашийникът беше върнат. Това е всичко, което мога да кажа на този етап“, е заявил той.

През 2015 г. Сесил стана жертва на трофейния ловец от САЩ Уолтър Палмър. Тогава се говореше, че Палмър, по професия зъболекар, е платил 50 000 долара за организирането на лова.

След като убийството на Сесил предизвика гневен международен отклик, Уолтър Палмър временно преустанови практиката си и се „покри“. Зимбабве не повдигна обвинение срещу него, тъй като се установи, че ловът е бил законен.

Убийството на Ксанда даде повод защитниците на африканските лъвове отново да разкритикуват остро трофейния лов, както и да припомнят, че броят на царствените животни застрашително намалява в резултат и на други човешки дейности като завземането на хабитата им и лишаването им от плячка чрез отстрелване на животни за храна.

 БТА1 Comment

  1. С. Дойнова

    22 юли, събота, 2017 год. at 00:01

    Кога тези извратени същества ще престанат да приемат животните за трофеи и да се разпореждат с животните им!?!?!? Жалък свят с толкова много бездушни хора….

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *