От 2016-а година възстановяването на здравноосигурителните ни права ще струва двойно – www.359news.bg

От 2016-а година възстановяването на здравноосигурителните ни права ще струва двойно

От следващата година възстановяването на здравноосигурителните ни права ще струва двойно. Това предупредиха от Националната агенция по приходите.

След първи януари 2016 година прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват само при условие, че бъде заплатена цялата сума на всички дължими вноски за последните пет години, а не както е в момента за срок от три години назад. Така например, ако човек, който сам плаща вноските си за здраве и е с прекъснати права, ако реши да ги възстанови през август тази година, ще трябва да плати за период  до първи юли 2012 година. При условие обаче, че  реши да възстанови своите права през февруари следващата година, ще трябва да плати вноските си за период назад до първи януари 2011 година.
Първият случай за 36 месеца, а във вторият за 60 месеца. От приходната агенция уточняват още, че, когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго отговорно лице, невнасянето не лишава неосигуреното лице от осигурителни права. От НАП уточняват, че прекъсването на здравноосигурителните права става, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Гражданите могат да проверят осигурителният статус чрез електронната услуга на агенцията./bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *