Отбелязваме Денят на Европа – www.359news.bg

Отбелязваме Денят на Европа

Отбелязваме Денят на Европа – празник на единството и мира на стария континент. Чества се на датата, на която преди 66 години френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.
Пет години след края на Втората световна война – на 9-ти май 1950-та френският външен министър Робер Шуман призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси за производство на въглища и стомана. Призивът му има не само икономическа цел. В сътрудничеството Шуман вижда възможност за избягване на бъдещи военни конфликти между доскорошните врагове от най-унищожителната война в историята на човечеството.

„Декларацията на Шуман“ води до създаването на Европейската общност за въглища и стомана, основана от Франция, Западна Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Организацията е предшественик на Европейския съюз, такъв какъвто го познаваме днес – обединение между 28 държави с общо половин милиард население. За първи път 9 май се чества като Ден на Европа през 1985-та година. У нас празникът се отбелязва официално от 2005-та./БНТ
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *