Пърформанс на Олаф Николай – www.359news.bg

Пърформанс на Олаф Николай

Галерия Структура и Гьоте-институт България представят:

Олаф Николай. В ГОРАТА ИМА ПТИЦА…

Звуков пърформанс с участието на автора и Биляна Вучкова

Със съдействието на галерия EIGEN + ART Лайпциг/Берлин
Четвъртък, 24 януари, 2019, 18:00 часа

Музикалната пиеса „In the woods there is a bird…“ e базирана на архивен звуков материал от различни радио репортажи и използва радиото като източник (а не като средство за трансмисия). На заден план се чуват звуци от протести, демонстрации, митинги. Те са източникът за генериране на саундтрак, композиран от всички тези звукови среди.

Произведението е създадено така, че да може да се обогатява и развива от различни колаборатори във формата на конкретни звукови обекти и събития. Те варират от радио предавания и пърформанси на живо до инсталации.

Като част от проекта е публикувана художествена книга. Тя рамкира източниците за саундтрака с визуални есета и представя индекс с местата и датите на събитията. България също присъства със звуци от антиправителствените протести през юли 2013 година.

За първи път пиесата е изпълнена на documenta 14 в Атина.

За да генерира ново съдържание и асоциации, в София художникът ще работи с цигуларката Биляна Вучкова. Във втората част на събитието тя ще изпълни звуков соло пърформанс. Биляна Вучкова отправя покана за временно съжителство с 1 до 5 слушателя на сетивна територия, създадена спонтанно и резонираща близостта и присъствието на гостите. Звуци и образи, които се случват в микро среда на абстрактно соло, съчетаващо цигулка и глас.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *