Петокласниците ще могат от догодина да посещават целодневно обучение – www.359news.bg

Петокласниците ще могат от догодина да посещават целодневно обучение

Всъщност целодневното обучение беше въведено преди няколко години като идеята е поетапно то да обхване децата до седми клас. Директори обаче признаха пред нас, че реално групите и желаещите ученици да са цял ден на училище с всеки клас намаляват. От първокласниците почти всички ученици са обхванати, но през следващите години групите стават по-малко.

Над 176 хиляди са учениците, които в момента са обхванати от целодневното обучение. Най-много са записаните деца в първи клас. От тази учебна година възможност да бъдат цял ден в училище имат и четвъртокласниците. Данните на министерство на образованието обаче показват, че на тази възраст учениците, които са записани, са значително по-малко.

Тази тенденция потвърди и директорът на друго голямо столично училище. Друг проблем за учебните заведения се оказва и липсата на достатъчно място заради целодневните групи. Така например тук една от паралелките в 4-ти клас дори не може да е в една смяна с връстниците си.

Директорите са скептични към резултата от въвеждането на целодневното обучение за пети клас. Родителите пък не споделят едно мнение. Очакванията на просветното министерство са поне 45% от петокласниците да бъдат обхванати в целодневния учебен процес.
На въпрос има ли смисъл да бъде въвеждана и за 5-ти клас, просветният министър Анелия Клисарова отговори: Има общини и райони, където родителите не са достатъчно грамотни, нямат достатъчно компетенции и смятам, че за тези райони е важно”.

Допълнителните средства, които отделя държавата за целодневното обучение на дете са 520 лева.

http://novanews.bg/
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *