Почти 90% от младите лекари не са доволни от наредбата за специализациите – www.359news.bg

Почти 90% от младите лекари не са доволни от наредбата за специализациите

Почти 90% от младите лекари смятат, че новата наредба за специализациите не решава проблемите им. Промененият в началото на годината ред за специализациите не е достатъчна мотивация за тях да останат да работят в България. Данните са от анкета на Асоциацията на студентите по медицина, проведена сред 1000 студенти и специализанти. Новата наредба е по-добра от старата, но е практически неприложима, смятат младите лекари.

От началото на тази година всяка голяма болница има право да назначи специализанти, но трябва да им плаща от собствените си приходи. Затова и болниците не са мотивирани да наемат новозавършилите медици. Все още не са решени проблемите на специализантите в заварено положение, които си плащат, за да специализират, и не им се зачита трудов стаж.
Младите специалисти очакват също обществото да признае, че лекарският труд трябва да е заплатен над средното, подчерта д-р Радослав Наков, председател на асоциацията за развитие в медицината:

Повечето млади лекари, както не веднъж и Лекарският съюз даже предлага тази заплата, искат между 1000 и 1 500 лева на месец.
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отбеляза, че до края на юли министерството на здравеопазването ще поеме таксите на специализиращите „Клинична патология“, „Спешна медицина“, „Инфекциозни болести“, „Анестезиология“ и „Педиатрия“. В момента средната възраст на лекарите в системата е малко над 50 години./bnr.bgКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *