Политическата злоупотреба с „ром“ – www.359news.bg

Политическата злоупотреба с „ром“

Борисов заговори за циганин президент, цигански партии започнаха обединение, „Амнести интернешънъл” излезе с пореден доклад за правата на циганите… С тези обявления бе отбелязан Международния ден на циганите.

Замириса на избори и думата „ром” отново влезе в активна употреба.

През това време партиите на статуквото вече започнаха купуването на гласове. БСП и ГЕРБ дават по 60 – 70 лв., а АБВ „вдига” до 150.

Второто е истинското отношение на партиите към циганите у нас. Докато по телевизията партийците говорят за „ром президент”, в гетата хората на същите тези партийци им раздават пари. По този начин вероятно са осигурени гласовете за не един президент, но няма изглед скоро той да е циганин.

Защото за да има циганин президент, трябва образование и работа. Трябват години на държавна политика, която да направи тези хора пълноценна част от страната ни. И не е нужно циганско обединение, а реално вписване на циганите в обществото – разбиване на компактните и изолирани гета, твърда политика по отношение на реда, ясен план на държавата със срокове и лично отговорни политически лица.
Вместо да призовава циганите да правят това или онова или да насърчава „ромски включвания”, „обединения” и т.н., българската държава е длъжна да води стратегическа политика по тези въпроси. Защото утре същите тези хора от гетата ще продължават да искат хляб, а начините да си го заработят с честна работа ще стават все по-трудни. Защото без образование и квалификация, нямат достъп до трудовия пазар.

Вярно, предстоят няколко години на постоянни избори, та политиците ще минават през махалите с кебапчета. Но това едва ли ще реши проблема с препитанието на циганските общности. А това е всъщност проблемът с нашето препитание – защото именно от нашия джоб ще продължават да излизат парите.

Коментара на заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки по повод „празника“ на циганите може да прочетете в страницата му в социалната мрежа.

Повече по темата може да прочетете в рубриката „Циганският въпрос“.

http://www.vmro.bg/
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *