Полицаи раздават листовки на пенсионери срещу телефонни измами – www.359news.bg

Полицаи раздават листовки на пенсионери срещу телефонни измами

Раздаването на пенсиите във Враца беше придружено от изненадваща акция на полицията пред централната поща в областния град. Униформени служители на МВР раздаваха на възрастните хора листовки с разяснения как да се пазят от телефонни измамници.

Според полицейската статистика всеки втори пенсионер във Врачанско е бил атакуван от измамници по телефона. Те постоянно сменят тактиката и въвеждат нови сюжети за заблуждение и все още има пенсионери, които продължават да се хващат на тяхната въдица.

Инсп. Десислав Петров, РУП-Враца: Не знаят за кого се представя този човек, не знаят за какво става въпрос, нека просто се обадят на 112 и да потърсят връзка с нас.

Пред нашата камера възрастни хора разказаха за различни схеми – от класическото съобщение за катастрофа на близък човек до получаването на колет от чужбина срещу съответната такса в аванс.

София, пенсионер: Един път, по телефона казват, че имало някаква катастрофа, и аз казах: – грешка имате и затворих.
Оказа се, че превантивната работа на полицията и медиите все пак дава резултат.

Благородка Иванова, пенсионер: На 84 години съм, но няма да се излъжа.

Информационната кампания срещу телефонните измами се провежда днес в цялата Врачанска област, а от полицията се надяват, че така рязко ще спадне броят на лековерните хора от третата възраст./www.bnt.bg

 
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *