Получаваме природен газ от Украйна с намалено налягане – www.359news.bg

Получаваме природен газ от Украйна с намалено налягане

Намалено е налягането в тръбата, по която получаваме газ от Украйна, но в момента страната ни може да изпълнява ангажиментите си по доставка и пренос на газ, съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева. Българската страна обаче не е уведомена за причината на това намаление.

Днес, в момента сме на 34 бара, нормално е да не пада под 38, но това не означава, че ние не успяваме да стигнем доставките такива, каквито има  необходимост в момента. Въпросът е да не падне под 28 бара, така, че до момента всичко е наред. Следим ситуацията ежедневно, подготвени сме.За да има българската енергийна система сигурен резерв за зимата при евентуална газова криза правителството може да поиска удължаване на комплексното разрешително на ТЕЦ „Варна“ пред Европейската комисия:
По директива, когато има криза може да се направи изключение така, че със сигурност това е една от опциите. Знаете, че Европейската комисия направи стрес тестове на всички държави. Препоръча редица мерки за всяка една от тях, едната от които беше ТЕЦ „Варна“ и разбира се интерконекторът с Румъния да се засили, изобщо интерконекторите./bnr.bgБГНЕСКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *