Поза мост регулира кръвното налягане – www.359news.bg

Поза мост регулира кръвното налягане

Сету Бандха Сарвангасана илипоза мост може да бъде много полезна за поддържане на нивата на кръвното наляганепод контрол. Помага също така и за успокояване на ума. Практикуването на тази асана подобрява и храносмилането, облекчава симптомите, характерни за периода наменопаузата при жените.

Освен това, поза мост помага и за разтягане на врата игръбначния стълб. Асаната е и чудесен начин за намаляване на мазнините в областта на корема и за подобряване на гъвкавостта в кръста и гръбнака.

Стъпки за изпълнение на позата

  • Ляга се по гръб на пода, като краката са сгънати в коленете и стъпалата са поставени на пода. Петите трябва да са в близост до седалището.
  • Докато се издишва, тялото се повдига  нагоре като се отдели от пода с помощта на стъпалата. Бедрататрябва да бъдат горе-долу успоредни на пода.
  • Тялото се повдига нагоре така, че вратът и главата да са поставени на пода, а останалата му част да е във въздуха.  • Ръцете може да се използват за допълнителна подкрепа. В случай на по-голяма гъвкавост на тялото, пръстите на ръцете може да се сключат под повдигнатия гръб. По този начин гърбът и раменете ще се разтегнат повече.
  • Позицията следва да се задържи за период от 30 сек. до 1 мин., след което, издишвайки трябва да се премине към начална позиция.
  • Ключовият момент е да не се случи пренапрягане или да се стигне до нараняване, докато позата се практикува.

Практикуването на поза мост трябва да се избягва от хора, които страдат от травма в областта на врата илигърба.

Източник: puls
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *