Правилата на социалистическия уют – www.359news.bg

Правилата на социалистическия уют

Инструкции за обзавеждане на българските жилища от 60-те години

Социалистическият уют все още е жив. Диша тежко в секциите, гардеробите и вездесъщите табуретки. Скърца върху разхлабените си панти. И ни гъделичка като изкуствен косъм от отровно зелен китеник.

Помним добре естетиката на шейсетте и седемдесетте години. Години, дошли с чистите линии и олекотените материали. Но също с гетинакса, линолеума, скш-тата, ледека-тата и кафявата гама. В онези дни в домовете имаше място за едни и същи столове, маси и спални. Всички купени от магазина, в който посрещаха кисело с:„Днес няма, елате утре“.

В онези дни вкусът се налагаше отгоре. Дизайнът се създаваше централизирано. Асортиментът беше ограничен, а интериорът – унифициран (между другото, почти колкото днешния, с неговото венге, бежово, бял лак и ПДЧ). Всичко това обаче не пречеше да бъде представян с официални речи и фанфари.

През ноември 1969 година в новопостроения блок 101 в Димитровград е открита изложба на т.нар. комплексно обзаведени жилища. Интериорът на десет апартамента – двустайни, тристайни и четиристайни, е създаден от специалистите от Центъра за нови стоки и мода, и е представен тържествено на широката публика. Зад събитието стоят Министерство на леката промишленост и градският народен съвет. По-късно същите апартаменти са продадени с мебелите и аксесоарите.

Целта на изложбата е да поощри купуването на изцяло обзаведени жилища. А също да покаже интериорни тенденции в годините, когато стил, дизайнер и дори каталог са забранени думи.  Благодарение на един стар брой на списание „Архитектура“ можем да яхнем машината на времето, да разгледаме българския дом-мечта от края на 60-те години и да се насладим на коментарите към него от арх. Кирил Въжаров.

 

Строителят на комунизма в своите владения

2-2

Бързият темп на жилищно строителство и нарастващите материални възможности на нашия народ налагат да се отдели повече внимание на проблемите, свързани с рационалното обзавеждане на жилището. Новият човек – строителят на комунизма, трябва да живее в красива обстановка, сред уют и удобства.

Целта не оправдава средствата

7-7

Съвременното жилище, характерно със своите прави линии и плоскости, трябва да бъде подредено с леки и изящни по форма мебели и вещи, които да не създават чувство за претрупаност. Нужно е броят на мебелите да се сведе до минимум. Жилището служи за задоволяване на нашите ежедневни нужди и за обзавеждането му трябва да се съди не по скъпите и модерните мебели, а по това до каква степен отговаря на тази цел.

Другарска критика към еднообразието
Поради това, че строителството става все по-униформено и стандартно, а жилищата еднообразни по конструкция и разпределение, тъй като се изпълняват по индустриален начин, както и поради масово произвежданите еднообразни мебели, домовете могат да получат индивидуален и оригинален облик, като се използват различни варианти за подреждане на мебелите. Трябва да се създават функционални групи съобразно нуждите, възможностите и естетическите възгледи на обитателите.

Разжалването на бюфета

n1

Демодираният и остарял салонен бюфет вече е заместен от секционния комбиниран шкаф с полици за книги, шкафчета за сервизи, барче за напитки. На този шкаф в някои случаи се поставя и телевизорът, радиото, магнетофонът. Има случаи, когато спускащ се плот от шкафа служи за писалище. Комбинираните секционни шкафове са практични и поради това, че дават възможност отделните елементи да се набавят последователно, на етапи и да се устройват съобразно възможностите и нуждите на семейството.

Да живее хигиеничния линолеум

n

Кухните са обзаведени със секционни шкафове, които на някои места стигат до тавана. Плотовете на долните шкафове са изработени от гетинакс, който не се поврежда от вода. В кухните на по-малките апартаменти е създаден кът за хранене, състоящ се от маса с пейка или столове. В повечето случаи те са тапицирани с изкуствена кожа, за да се почистват лесно. Тръбните крака на столовете и линолеумът на пода придават чист и хигиеничен вид на кухните.

Вън вражеските украшателски елементи

n2

Използваните осветителни тела са оригинални, с опростена форма, без украшателски елементи. Оцветени с ярки и наситени тонове, те се превръщат в истински художествени изделия, които обогатяват интериора.

Пепелникът и вазата интимно

Композицията на интериора се допълва от редица малки предмети, като вази, пепелници, свещници, изделия от порцелан и стъкло, и картини. Повечето от тях, освен функционалната си стойност, изпълняват и декоративна роля, като придават твърде много интимност и уют на помещението.

Портретът от стената

Картините са малко на брой и мястото им е подбрано с оглед на правилното разчленяване на стените и композиционното им свързване с мебелите и други предмети.

Спалнята аскет

15-15

В някои спални тоалетката е заместена с огледало, закачено направо на стената. Нощните шкафчета са заменени с малки полички с ниши за поставяне на нощна лампа, книги и др. При подреждането на спалните е прокаран принципът да няма в тях много декоративен елемент и излишен лукс.

Източник: theweek
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *