Преговорите за съставяне на правителство продължават и днес – www.359news.bg

Преговорите за съставяне на правителство продължават и днес

Преговорите за съставяне на правителство ще продължат днес със среща между лидерите на парламентарно представените сили.

След двуседмични безплодни консултации днешната среща би трябвало да бъде последната, на която да бъде постигнат резултат за подкрепа на правителство с мандатоносител ГЕРБ. В първия ден на новия парламентБойко Борисов отправи две ключови послания към Реформаторите, че ако получи тяхната подкрепа, ще изпълни условието им да не е премиер. И второ да не се кандидатира за президент само ако бъде договорено правителство с пълен четиригодишен мандат и уточнението, че президентските избори не влизат в плановете на Борисов. От ГЕРБ продължават да настояват в бъдещото правителство да участват политическите лидери. Борисов е готов да оглави правителство с Реформаторите и програмна подкрепа от Патриотичния фронт, както и с партии, с които ГЕРБ има повече допирни точки, отколкото различия. Засега това са само АБВ, реформаторите и партиотите. ДПС са за подкрепа на политики, но не са желани от ГЕРБ. БСП също остават в опозиция, но с отворена врата за разговори по важните теми. ГЕРБ не пожелаха да говорят с България без цензура, „Атака“ пък не се появиха изобщо на разговорите.
Сред предложените от Борисов други варианти са кабинет с краткосрочен мандат и избори през 2015-а г. две в едно с местния вот. Втората опция, лансирана от Борисов, е правителство с двугодишен период и гласуване отново две в едно, но този път съвпадащ с президентските избори./bnr.bg,БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *