Премиера на „Троянки“ от Еврипид – www.359news.bg

Премиера на „Троянки“ от Еврипид

30 март 2016 г., 18:30 – Университетски театър (НБУ)

Университетски театър на Нов български университет
представя

Премиера на „Троянки“ от Еврипид

Режисьор: Ева Волицер
Художник на костюмите: Яна Дворецка
Хореография: Таня Соколова
Пластика: Иван Недялков
Сценограф: Ирина Магдалинчева
Фотограф: Цветан Игнатовски
Участват: Силвестър Инджелиев, Габриела Гавраилова, Соня Хоанг, Воймира Дичева, Румяна Великова, Деля Харалампиева, Александрина Янкова, Снежанка Асенова, Йорданка Петрова, Койя Чехларова, Виктор Андреев, Виторио Йорданов и малкият Теодор Генов.
Поредното творческо предизвикателство на Университетски театър е спектакълът „Троянки“ от Еврипид, проект и реализация на проф. Ева Волицер с млади актьори, студенти на Нов български университет.

Епическата трагедия на Еврипид „Троянки“ е връх в творчеството на великия драматург. И днес пиесата звучи съвременно и поразява с поетиката, силата и яркостта на характерите, мащабът на конфликтите, идеите и посланията. Да се реализира представление с високо поетичен текст е завладяваща цел. Общочовешките ценности и философия на трагедията привличат енергията и чувствителността на младите актьори, които се впускат с творческа смелост, емоция  и интелект в реализацията на спектакъла, следвайки мислите на Еврипид: „Да се наричаш свободен човек е най-голямото богатство. Силата на духа е за предпочитане пред красотата на сълзите“.

Спектакълът е предизвикателство за младите актьори, свързано с умението и способността им да работят с класически текст, емоционално наситен и същевременно високо поетичен. Значително постижение на проф. Ева Волицер с младите актьори е работата върху поетиката и ритъма на текста, извличането на смисъла, създаването на атмосфера наситена с драматизъм и експресия. Впечатляващи са мощните характери на женските образи, както и яркото присъствие на Хора. Спектакълът е обагрен от трагичното, но събужда съчувствие и емпатия. Прекрасната хореография и пластика, естетически издържаните костюми, умението на младите артисти да пеят и танцуват създават празничност на представлението. Още в античността празниците са свързани с представяне на поетическите трагедии в поетическите състезания. Една от целите на екипа е привличането на млада публика към ценностите на значимите поетически текстове и автори. Спектакълът „Троянки“ съчетава поетическа реч, пластика, вокални изпълнения, хорова реч, танци. Представлението е емоционално и силно въздействащо с експресията си. В класическата си рамка „Троянки“ звучи изключително съвременно.

Автор: НБУКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *