Природозащитници атакуват проектозакона за концесиите като крайно лобистки – www.359news.bg

Природозащитници атакуват проектозакона за концесиите като крайно лобистки

Законът за концесиите е крайно лобистки и дава възможност за т.нар. „вечни концесии“. Самото му изготвяне е изключителен пример за това как се приватизира и самият законодателен процес, защото в изготвянето му участва правна кантора, която работи за големи фирми-концесионери. Това каза в предаването „Преди всички“Александър Дунчев от WWF България и коалицията „За да остане природа в България“. По думите му бързането около законопроекта издава, че той е важен за управляващите в прокарването на т.нар. „втора вълна на приватизация“ на малкото останали публични ресурси. Дунчев нарече проектанай-лобисткият случай в законотворчеството ни.

В този закон не се защитава по-добре публичният интерес на държавата, защитават се повече интересите на частната страна, обясни още Александър Дунчев и допълни, че досегашният Закон за концесиите не се прилага качествено, а държавата едва съумява да контролира този процес, защото е проядена от корупция:

Ако се либерализира режимът с пряко договаряне – това ще бъде основният метод за вкарване на „наши фирми“. Ако концесиите се одобряват от отделни министри, ще бъде много по-лесно да купиш един министър. Либерално ще могат да се пускат „наши фирми“ да крадат.
От 20 предложения на природозащитниците е прието само едно, съобщи Дунчев. Неправителствените организации настояват проектът да бъде върнат и спрян, както и да се изпрати за съгласуване с Европейската комисия и комисията БОРКОР:

Трябва да се даде знак, че не може повече с пари на данъкоплатеца закони да се пишат от лобистки кантори, работещи за частни фирми./bnr.bg/bgnes.com
1 Comment

  1. Гого

    30 юни, четвъртък, 2016 год. at 17:54

    Точно пък тия загубеняци да ми говорят за лобизъм е нелепо. Нали всеки път като им настъпят интересите в курортите и първи тръгват на протести.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *