Проф. Валери Димитров: Оманският фонд трябва да заведе иск срещу Цветан Василев, а не срещу България – www.359news.bg

Проф. Валери Димитров: Оманският фонд трябва да заведе иск срещу Цветан Василев, а не срещу България

Оманският фонд трябва да заведе иск срещу Цветан Василев заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), а не срещу българската държава, заяви в предаването „Преди всички“ финансистът проф. Валери Димитров.

Единственият аргумент, който може да има правна стойност срещу държавата, е, че според законодателството Фондът не е успял да защити правата си и да обжалва съдебните решения в качеството си на акционер.

Искът за 150 милиона евро, заведен от Оманския фонд пред Арбитражния съд във Вашингтон наистина е неоснователен, заяви Димитров:

Каузата на Оманския фонд е крайно съмнителна, в морално и в юридическо отношение. Оманският фонд е акционер в КТБ и би следвало да знае практиките на банката по отношение на кредитния ѝ портфейл. Оманският фонд, като акционер с определено дялово участие, доколкото си спомням, 30%, има достатъчно инструменти, правни, за да се обърне към основния акционер на банката, към дружеството „Бромак“ и съответно този, който е притежател на акциите в „Бромак“, това е председателят на Надзорния съвет Цветан Василев за обезщетението, за вредите, които са причинени.
БНБ е защитена от закона с имунитет срещу съдебни искове за надзорните ѝ решения – освен ако не се докажат злоумишлени действия, коментира още проф. Димитров:

Съответно, ако се докаже, че БНБ като надзорниците, нейни длъжностни лица, умишлено, обаче трябва да се докаже, което е много трудно, са допринесли за щетите, причинени на кредитори и на акционери, тогава има основание за подобно нещо.

Оманският фонд обаче има основание за недоволство, защото законът не му е позволил да упражни акционерните си права.

Тоест, да атакува отнемането на лиценза. Това за мене, като юрист, е изключително спорно, заяви финансистът проф. Валери Димитров./БНР/БГНЕС
4 Comments

 1. Марто

  28 октомври, сряда, 2015 год. at 17:04

  Е добър ден! Аз не мога да разбера защо въобще им се обръща внимание на тези хора. Да си гонят Василев за тея 150 милиона.

 2. Матевоне

  28 октомври, сряда, 2015 год. at 21:17

  Ами да го направи тогава, защо съдят българската държава? Не мога да приема, че ще продължаваме да плащаме за наглата кражба на Цветан Василев!

 3. Иво Прокопиев

  28 октомври, сряда, 2015 год. at 22:56

  Браво на професора, много точно и правилно им го каза на тия о(с)манци. Те нямат право на никакви претенции към българската държава в този случай, защото тя не е страна в него. Аз споделям тезата, че КТБ е нямало как да бъде източена без знанието и най-вероятно активното съучастие на оманците. Те също имаха свои представители в ръководството на банката. Не виждам как са могли да бъдат заобиколени. Самите им действия в момента го потвърждават. Много народ са яли от баницата. Съвсем скоро цялата истина ще излезе на яве и няма да ме изненада Омнците всички до един да бъдат подведени под съдебна отговорност.

 4. Violeta

  29 октомври, четвъртък, 2015 год. at 15:55

  Това е абсолютен факт, да не говорим, че искът към България е неоснователен.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *