Прокуратурата иска постоянен арест за Евгения и Николай Баневи – www.359news.bg

Прокуратурата иска постоянен арест за Евгения и Николай Баневи

Днес Специализираната прокуратура ще поиска от съда вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.

На 6 декември на летище София задочно обвинените в пране на пари Евгения и Николай Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. Предаването на обвиняемите е в изпълнение на издадена европейска заповед за задържането им, съобщиха от прокуратурата.

БГНЕС

В рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, в присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение.
Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер, сред които са ръководене на организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, избягване установяване и плащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери.

„Ще искаме по-лека мярка – „домашен арест” или „парична гаранция”, заяви пред NOVAадвокат Христо Ботев, който е поел защитата на семейство Баневи. „Това са хора, които се опитват да демонстрират добро разположение на духа, да се държат. Усещам ги, че вътрешно са изключително напрегнати”, коментира още юристът.

„Днес ще отправят молба до съда лично да се запознаят с делото, така че ще има време да се видим и да обсъдим обвинението”, заяви адвокат Ботев. Самият той още не е запознат с материалите по делото.

Евгения и Николай Баневи бяха задържани във френския град Ница на 26 октомври. Почти месец по-късно – на 21 ноември, местният Апелативен съд даде съгласието за предаване на съпрузите Баневи на българските власти./www.dariknews.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *