Промените в енергийния закон минаха на първо четене в комисии – www.359news.bg

Промените в енергийния закон минаха на първо четене в комисии

Договорените между бизнес, синдикати и държава промени в закона за енергетиката бяха приети на първо четене в ресорните парламентарни комисии.

Според заместник-енергийния министър Николай Николов 5-процентната вноска, която ще трябва да правят производителите на ток във фонда „Сигурност“ на електроенергийната система, не би трябвало да влезе в цената на тока. Проектозаконът предвижда тези средства да се признават само за разходи за данъчното облагане, обясни Николов:
Това, което е предвидено в законопроекта, че ще се признава за разходи, за целите на данъчното облагане. Това, според мен няма да вдигне цените. Но този въпрос, трябва да се зададе на регулатора. Аз не съм регулаторът. Абсолютно ясно и точно е казано – за целите на данъчното облагане, не за целите на регулаторната рамка.

Въпреки, че се предвижда, със средствата от фонда да се компенсира дефицита в НЕК, компанията ще прави най-голямата вноска, стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. От очакваните постъпления във фонда в размер на 211 милиона лева, 63 милиона ще дойдат от НЕК, останалите – от другите производители на електроенергия. Рано е да се посочи, как законовите промени ще се отразят на крайната цена на тока, посочи Иван Иванов.

Това не могат да сторя две причини. Първо, защото очаквам наредбата, която да регламентира праговете и процентите на отстъпка за енергоемките производства в българската индустрия. И второ, защото не знам, каква ще бъде волята на народните представители до приемането на закона на второ четене.

На заседанието на ресорните енергийни комисии присъстваха и представители на сектора на възобновяемите енергийни източници. Пламен Дилков, който е съпредседател на Съюза на производителите на екологична енергия, изрази недоволство от факта, че до момента производителите на ток от ВЕИ не са били част от дебата за цената на електроенергията:
Ние като производители не сме били страна, макар че законопроектът директно регулира нашата дейност. Бяха илюстрирани от министъра на енергетиката някои аспекти от законопроекта – НЕК да изкупува електрическата енергия над гарантираната, изкупена на преференциални цени. Там, ако имахме възможност да изкажем нашето мнение, щеше да бъде – а защо над тази не сме свободни да можем да я продаваме на свободния пазар.

Работодателските организации подкрепиха промените в Закона за енергетиката, но посочиха, че те няма да са достатъчни за справяне с кризата. Валентин Никифоров от КНСБ заяви, че е заинтересован от стабилността на работните места в енергетиката. Димитър Манолов от „Подкрепа“ предупреди, че има висящи въпроса:

5% такса, която се събира от производителите, ще бъде ли призната за техен разход и ще ли бъде ли включена  тяхната цена?/bnr.bg,БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *