Проверката на плажа във Варна не е констатирала нарушения – www.359news.bg

Проверката на плажа във Варна не е констатирала нарушения

Без констатирани нарушения приключи проверката на варненския плаж „Офицерски-изток“, разпоредена спешно от служебния министър на туризма Стела Балтова във връзка със сигнали за строителство на неговата територия, съобщиха от Министерството.

Инспекцията е била извършена съвместно от представители на областната управа във Варна, община Варна и Министерството на туризма в присъствието на наемателя на плажа „Теменуга 2014“ ЕООД и медии.
Установено е било, че на плажа има строителни дейности, но те са в съответствие със законовите изисквания и схемата за преместваеми обекти, съгласувана с Министерството на туризма и одобрена от общината. Констатираните бетонови елементи са преместваеми и са основа не за масивен, а за преместваем обект.
След проверката е съставен констативен протокол, че няма нарушения нито на законите, нито на договора и не следва да се състави акт.

От Министерството припомнят, че съгласно договора наемателят има право да постави преместваеми обекти и съоръжения, в това число може да осигури допълнителна търговска площ около заведенията за бързо хранене след разрешение от главния архитект на общината и въз основа на одобрена от министъра на туризма специализирана схема на преместваемите обекти и съоръжения, в това число допълнителна търговска площ.
За морски плаж „Офицерски – изток“ има одобрена от министъра на туризма на 22 юли 2016 г. схема за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, в това число допълнителна търговска площ, отговаряща на всички нормативни изисквания.

Разрешението за поставяне върху територията на морския плаж се издава от главния архитект еднократно за срока на наема (чл. 13, ал. 7 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие) и е валидно до изтичане срока на наема или до промяна на схемата и одобряването й по реда на чл. 13, ал. 3 от същия закон.
Съгласно чл. 56 и чл. 57а от Закон за устройство на територията, който касае поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, както и тяхното премахване, правомощия има кметът на общината. Относно разрешенията за поставяне на преместваеми обекти е компетентен главният архитект на общината./БНТ
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *