Путин: Русия няма да доставя газ на Украйна без предварително заплащане – www.359news.bg

Путин: Русия няма да доставя газ на Украйна без предварително заплащане

Русия няма да доставя газ на Украйна без предварително заплащане, а такова има само за 3-4 дни. Подобна ситуация ще създаде заплаха за транзита на газ в Европа, заяви руският президент Владимир Путин.

„Газпром“ изпълнява изцяло задълженията си по договора за доставките на газ на Украйна и ще продължи да прави това, увери Путин, но подчерта, че ако не постъпи необходимото предплащане от украинска страна в срок, доставките на газ ще бъдат прекратени.

Според досега предлатената сума, доставките на газ могат да стигнат за още три-четири дни. Ако в „Газпром“ не постъпи предплащане в съответствие с договора и допълненията към него, доставките ще спрат. Разбира се, това може да създаде известна опасност за транзита на газ в Европа, е заявил Путин. В същото време той изрази надежда, че до крайни мерки няма да се стигне.
Няма никакво нарушение на газовия договор с Украйна от страна на „Газпром“, още веднъж подчерта руския президент. Той сравни откъсването на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР от газоснабдяването на фона на тежката хуманитарна ситуация с „геноцид“.

Путин говори на пресконференция в Ново Огарьово след края на преговорите си с президента на Кипър./bnr.bg,БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *