Румен Радев: Германия се утвърди като наш ценен приятел – www.359news.bg

Румен Радев: Германия се утвърди като наш ценен приятел

Румен Радев / БГНЕС
Държавният глава Румен Радев връчи на посланика на Германия у нас Детлеф Лингеман орден „Стара планина“ – първа степен. Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения.

„В последните години на съвместна работа и членство в ЕС и НАТО Германия се утвърди като наш ценен приятел, доверен партньор и стратегически съюзник„, каза президентът.

Румен Радев
БГНЕС

Връчването на отличието президентът Радев определи като израз на признание за личния принос на германския дипломат, както и израз на значението, което България отдава на сътрудничеството си с Германия.
„Отличните двустранни отношения в днешно време се дължат на последователната работа на нашите две държави, но и на изключително всеотдайната дейност на поколения български и германски дипломати“, отбеляза президентът Радев.

Румен Радев
БГНЕС

„Изключително високо ценим усилията на посланик Лингеман и екипа му за интензифициране на търговско-икономическите ни отношения“, заяви президентът Радев и добави, че вече близо 5000 са германските предприятия в България, а двустранният стокообмен се е повишил и вече е над 6,6 млрд. евро за изминалата година. Германските инвестиции в България достигат близо 3 млрд. евро, с което ФРГ се утвърди като водещ инвеститор у нас.

Посланикът засегна темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС като отбеляза, че това е огромна задача и председателството е предизвикателство за всяка държава.

„България доказа, че е надежден партньор в рамките на ЕС“, каза Лингеман и даде като пример това, че страната ни полага огромни усилия с подкрепата на партньорите за охраната на външните граници на ЕС.

 БТАКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *