Съдии от Софийския районен съд излизат на протест пред ВСС – www.359news.bg

Съдии от Софийския районен съд излизат на протест пред ВСС

Съдии от Софийския районен съд излизат на протест пред Висшия съдебен съвет днес в знак на недоволство с цялостната политика на съвета.
Протестиращите изтъкват, че Софийският районен съд е най-големият и натоварен съд в цялата съдебна система у нас, а функционира в условия на свръхнатовареност и недостатъчно кадрово и програмно осигуряване. Според тях районният съд в София не получава необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните проблеми.

В същото време е обект на непрестанни проверки, които се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта. От Висшия съдебен съвет оспорват тези твърдения. Вчера висшите магистрати публикуваха на сайта си примери как районният съд е подпомогнат от ВСС – със средства, щатни бройки, конкурси. Днес се очаква те да се срещнат с протестиращите.

В студиото на „Денят започва“ гражданският съдия от Софийския районен съд Александър Ангелов каза, че няма нормален диалог с ВСС, а такъв по думите му, е „абсолютно наложителен“.

Александър Ангелов – съдия от Софийския районен съд: СРС е най-големият съд. Една от причините, която не се подсигуряваше съда – беше сградата. Сградата в същност не прави съда. Не е възможно да се получи качествено правосъдие и в добър срок, защото липсват хора. Ние няма как да назначим съдии. Диалогът с ВСС е наложителен. Струва ни се продължава да не се случва. От ВСС смятат, че нещо е направено. Протестът ни определено е към ВСС. А конкретния повод е поредната проверка, която ще констатира проблеми, които е ясно, че ги има. Там, където няма данни за престъпление, прокуратурата не е необходимо да действа толкова агресивно./bnt.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *