Сърбия предлага на България помощ – www.359news.bg

Сърбия предлага на България помощ

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и сръбският й колега посетиха граничните пунктове Калотина и Градина.
„Възнамеряваме да помогнем на българските ни колеги, изпращайки сръбски сили на критичните точки на южната граница на България, с което ще облекчим и своето положение.“

Това заяви сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович пред журналисти днес на българо-сръбската граница, предаде БТА.

„България е наша съседна, приятелска страна и ние трябва да вземаме съвместни решения как най-добре да се защитава границата. Нито една от двете страни не бива да бъде оставяна сама да се справя с проблема“, посочи министър Стефанович.

Той каза, че двете държави трябва да работят за увеличаването на съвместните наряди по границата, които да я патрулират от двете страни. Министърът заяви, че очаква двете страни да засилят сътрудничеството си в борбата срещу трафикантите на хора.

Министър Бъчварова благодари за всяка помощ, която ни предлагат съседите и посочи, че ситуацията по границите ни се развива динамично. Най-правилният подход е да поддържаме контакт помежду си и да работим заедно.
„И ние, и сръбската страна полагаме от много време големи усилия, за да овладеем ситуацията с мигрантския натиск“, подчерта министърът. По думите й само съвместните усилия на двете държави могат да се справят с проблема с нелегалните имигранти.

„Затова трябва заедно да споделяме информация и усилия и да създадем този ред, който ще изпрати много важни послания към трафикантите, а именно че не е лесно и не е желателно да преминават през Балканския маршрут“, посочи министър Бъчварова.

Тя информира, че е поискала от Фронтекс 200 служители за подсилване на охраната на българските граници. „Имаме уверение от Полша, че ще изпратят 60 човека, ще преценим дали те ще бъдат в рамките на тези 200“, поясни министърът.

По думите й те ще бъдат локализирани на българо-турската и българо-сръбската граница. Министър Бъчварова каза, че очаква Турция да вземе необходимите мерки, за да не допуска увеличаване на мигрантския натиск от своя страна.

„Имаме уверението, че това ще се случи“, посочи министърът. Тя каза още, че активно в страната се задържат нелегални имигранти. Работи се усилено по границите, наблюдава се и тенденцията за намаляване на дела на мигрантите без регистрация, които се опитват да излязат от страната.

dir.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *