Село Косово – за ден или за уикенд сред възрожденски декор – www.359news.bg

Село Косово – за ден или за уикенд сред възрожденски декор

Имало едно време малко селце, сгушено в живописни гори между четири бистри планински рекички, които никога не пресъхват. Там се става по изгрев слънце с петлите и се ляга с кокошките. А до ушите ви стигат само звънци на овце и песента на щурците.

Това е родопското село Косово. Обграждат го ридове с девствена природа, запазило е духа на отминалото време. Стари каменни къщи в типичен възрожденски родопски стил са пръснати малко хаотично по планинските склонове. Много от тях са паметници на културата, а някои дори с национално значение.

Две от сградите в селото са дело на прочутия майстор хаджи Георги Станчовски, построил къщите на Куюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Това са църквата „Св. Успение Богородично“ от 1851 г. и собствената му къща („Хаджийската“) от 1853 г. Изключително интересни са също старото училище (1889 г.), параклисите „Св. Неделя“ и „Св. Петър“, воденицата, ковачницата, както и повечето стари къщи в селото.
Някога Косово е било оживено, но днес тук живеят постоянно едва 8-9 души. Много от къщите са изоставени и се рушат, а по улиците рядко ще срещнете хора. В момента селото прилича повече на фотодекор от миналото.

Ние посетихме селцето за еднодневна фоторазходка, но мястото е подходящо също и за спокоен уикенд сред природата. Можете да отседнете в някоя от обновените косовски къщи за гости, където ще ви нахранят и ще ви организират барбекю или разходка за гъби. Ако сте готови за малко ретро настроение, обезателно се отбийте в местната кръчма с многозначителното име „Безгрижен живот”…

Как да стигнете дотам: село Косово се намира в централния дял (Чернатица) на Родопите, на 5 км от балнеоложкия курорт “Нареченски бани”. Лесно достъпно е от Асеновград (30 км), Пампорово (36 км), Пловдив (50 км), София (197 км).

Източник: momichetataotgrada
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *