“Следи” и “Асоциирана носталгия” от Евгения Максимова – www.359news.bg

“Следи” и “Асоциирана носталгия” от Евгения Максимова

Изложбата представя два проекта на Евгения Максимова – “Следи” и “Асоциирана носталгия”.
1904171_10151980018172709_357613833_n
Откриването е на 25-ти (вторник) от 19.00 часа в галерия SYNTHESIS в присъствието на автора. Изложбата ще е отворена за публиката в галерия SYNTHESIS на булевард „Васил Левски“ № 55 от 25-ти февруари до 25 март от 9:30 до 20:30, всеки ден.

“Следи ” е фото-проект, изследващ и документиращ днешната реалност в американските градове Кайро (щата Илинойс) и Падука ( щата Кентъки). Двата града се намират на около 50 км един от друг, там където реките Охайо, Тенеси и Мисисипи се вливат една в друга. Някога богати и проспериращи благодарение на местоположението си, днес двата града споделят сходна, макар и отчасти различаваща се история на възход, падение и надежда ренесанс. Пусти улици и празни полуразрушени сгради стоят редом до безмълвните, някога прекрасни театри “Гем” и “Колумбия” (Gem and Columbia Theaters) в очакване на новата си съдба.
Обект на проекта “Асоциирана носталгия” е кичът. Триумфалният марш на кича започва отдавна , oще в праисторията на човечеството, а културата на кича днес процъфтява във всички сфери на живота. Някой хора го намразват още при първия контакт с него, но повечето просто го обожават. Кичът е визуален “fastfood”. За някои той е трудносмилаем и дори предизвиква физическо неразположение. За други хора обаче се той се явява като “естествена” и вкусна душевна храна. Кичът, сам по себе си, не изисква много подготовка, преосмисляне и анализ. Всъщност, кичът много рядко изисква каквато и да било мислъл. Той дава бърз отговор на най-първичните човешки инстинкти. И веднъж намерил подходящите съставки на кича, “готвачът” е готов да отвори верига от ресторанти. Кичът е мелодраматичен, сантиментален и фолк, но също така кичът и забавлява.

Повече за автора и изложбата можете да видите на: http://photosynthesis.bg/?article=402
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *