Сметната палата с нов председател – www.359news.bg

Сметната палата с нов председател

Сметната палата вече има официално новоизбран председател. Начело на одитния орган застава адвокат Лидия Руменова. Тя е избрана единодушно от 95 народни представители, съобщава агенция „Фокус“.

След гласуването на кандидатурата ѝ Руменова е положила клетва пред Народното събрание. Кандидатурата на Руменова бе издигната от Петър Кънев, Йордан Цонев, Румен Гечев, Корнелия Нинова и Жельо Бойчев.

Председателят на Сметната палата посочи, че никой не е обсъждал с нея партийни квоти в Сметната палата.

„Лично аз не съм чула нищо за квоти. Никой не е говорил с мен за квоти. Така че и никой до този момент не е направил опит да ми внуши едно или друго решение по този въпрос. Какво се говори в кулоарите, е въпрос на обитаващите тези кулоари, а аз не съм от тях“, обясни Руменова.

Тя посочи, че очаква от колегите си да бъдат основно професионалисти, да бъде сигурна в техните лични качества, за да може да се работи в екип.
„В тази посока сега ще имам проучване за номинации“, допълни Руменова. Тя уточни, че критериите за включване в състава на колегията ще бъдат доста високи.

„Ще бъдат истински професионалисти, а не приравнени или измислени“, посочи тя.

Руменова коментира и нуждата от промяна в регистъра на лицата от публичната длъжност. Тя заяви, че инструментариумът, с който работи регистърът, и инструментариумът, с който разполага Сметната палата, по отношение на Закона за политическите партии и Изборния кодекс, се нуждае от усъвършенстване и обогатяване по начин, по който информацията, която се публикува, да бъде адресна, точна, да може да бъде проверима.

„Според мен, но това не значи, че ще бъде решен от мен“, уточни тя.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *