Собственикът на „Емко“ се срещна с премиера, ще продължат ли протестите? – www.359news.bg

Собственикът на „Емко“ се срещна с премиера, ще продължат ли протестите?

/ БГНЕС
На работна среща между ръководството на оръжейния завод „Емко“ и търговската компания „Кинтекс“ утре ще се реши какво ще се прави с произведената от „Емко“ продукция, но блокирана на пристанището в Бургас. Това стана ясно след срещата на ръководството на „Eмко“ с премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Ако решението не отговаря на исканията на протестиращите работници, протестите ще продължат, заяви финансовият директор на оръжейното предприятие Димитрина Маркова.

Още в началото на деня стотици работници от „Емко“ дойдоха да изразят недоволството си, че не им плаща за изработената продукция. Красимир Падарев от Монтана беше сред най-критичните протестиращи:

Искаме си парите! Искаме си договорите! Ако няма сила в държавата, която да ни го осигури това, което искаме, нека да си ходят! Оставка!“
По-късно обаче ръководството на „Емко“ заедно със собственика Емилиан Гебрев бяха поканени на среща с премиера и икономическия министър. След срещата информираха, че лично Бойко Борисов е поел ангажимента да се търси решение на проблема.

„Ако не се върне изходната ситуация към месец май, когато започна атаката към нас, по най-разумния начин за държавата и за нас, работещите в „Емко“, протестите ще продължат“, каза Димитрина Маркова.

Много от протестиращите настояха за оставката на министър Караниколов. Самият собственик на „Емко“ също е на мнение, че има логика за подобно действие от страна на министъра:

„Аз, ако съм на негово място, след такъв скандал с такива груби грешки, за да си запазя честта и достойнството моето и на моето семейство, на часа и секундата бих си я подал. Дали той ще си я подаде, или не, е въпрос на морал и вътрешно разбиране“, каза Емилиан Гебрев.

За сряда, 11 октомври, е планиран нов протест на работниците от „Емко“. Дали работниците отново ще излязат на улицата, зависи от срещата с ръководството на „Кинтекс“ утре./DARIK
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *