Според доклад: Швейцария е най-добрата страна в света, България е на 63-то място – www.359news.bg

Според доклад: Швейцария е най-добрата страна в света, България е на 63-то място

/ БГНЕС, архив
Швейцария е начело на годишната класация на най-добрите страни в света, публикувана ежегодно от американското списание „Ю Ес Нюз енд Уърлд Рипорт“, предаде ДПА.

Страната заема челната позиция заради гражданското си общество, бизнес климата и качеството на живот. Швейцария както изглежда предлага „почивка от оглавявания от Запада либерален политически ред, сблъскващ се с популистки настроения и авторитарни политици“, се отбелязва в доклада.

Челната петица се оформя от Канада, Великобритания, Германия и Япония. Челната десятка се оформя от Швеция, САЩ, Австралия, Франция и Норвегия.

В дъното на класацията, съставена от общо 80 страни, са Алжир, Иран и Сърбия. Китай е на 20-то място, а Русия – на 27-о място.

Класацията се изготвя въз основа на допитване до 21 000 граждани от 36 страни от всички региони на света. От тях се иска да оценят 80-те страни по няколко показателя.

В общата класация България е на 63-то място от 80-те класирани страни, зад Колумбия и преди Тунис. Миналата година тя е била на 48-о място, но тогава класацията е била само от 60 държави.

Допитването показва още, че САЩ си остават най-влиятелната страна в света, а Русия е на второ място, но разликата между двете намалява./dariknews.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *