Според правозащитника Николай Кобляков вчерашните шествия в Москва и Санкт Петербург дават надежда за промяна – www.359news.bg

Според правозащитника Николай Кобляков вчерашните шествия в Москва и Санкт Петербург дават надежда за промяна

В интервю за „Хоризонт“, правозащитникът Николай Кобляков съобщи, че базираната в Париж асоциация „Русия:свободи“ настоява раследването на убийството на Борис Немцов да се проведе под международен контрол. Според Кобляков, вчерашните шествия в Москва и Санкт Петербург дават надежда за промяна, но до постигането на реална свобода в Русия има още много време:

Не, за съжаление не вярвам. Днес в Москва по улиците бяха много по-малко хора, отколкото през 2011 година. А Путин преодоля много лесно протестите тогава. По това време имаше 150 хиляди души по улиците на руската столица, а днес те бяха едва 50 хиляди. Това обаче не е причина да спираме с дейността си. Само чрез тези демократични методи можем да променим положението в Русия и да и помогнем да стане свободна страна. Затова не мисля, че днешните шествия ще накарат господин Путин да се оттегли от власт, но те са много важно начало.
Кобляков беше задържан в България през август по искане на Русия с мотива, че е издирван от Интерпол за финансови измами. По-късно съдът взе решение, с което отказа неговата екстрадиция, и той се завърна във Франция, където живее и в момента.

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Кобляков ще чуете в предаването „Преди всички““./БГНЕС,bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *