„Стандард енд Пуърс“ може да намали рейтингите в Югоизточна Европа, включително и на България, при задълбочаване на гръцката криза – www.359news.bg

„Стандард енд Пуърс“ може да намали рейтингите в Югоизточна Европа, включително и на България, при задълбочаване на гръцката криза

„Стандард енд Пуърс“ предупреди в сряда, че може дапонижи кредитните рейтинги на България, Македония, Албания, Румъния и Сърбия, ако проблемите в Гърция се прехвърлят върху банкови системи на тези държави от Югоизточна Европа.

Според основния сценарий на кредитната агенция, Гърция ще остане член на еврозоната, но слабият досегашен прогрес в преговорите между властите в Атина и техните кредитори предполага, че все пак е възможно излизане на страната от единния валутен блок.

Такъв негативен сценарий, известен като „Grexit“, ще бъде разрушителен за гръцката банкова система, посочи „Стандард енд Пуърс“. Ние преценяваме, че сценарий „Grexit“, придружен от загуба на ликвидната подкрепа, оказвана от ЕЦБ чрез програмата ELA, ще разруши финансовата система на Гърция, заяви кредитната агенция и предупреди, че това може да изпрати „негативни вълни“ към банките в Югоизточна Европа, притежавани от гръцки финансови институции.

Гръцките банки са собственици на „системно важни“ финансови институции в страните от Югоизточна Европа, в т.ч. и в България и би било обезпокоително, ако Атина бъде принудена да напусне еврозоната. Това ще доведе до банкрут на банките в Гърция и има известен риск за „ефекта на доминото“ върху техните дъщерни дружества зад граница.

Ако правителствата в посочените по-горе страни след това се наложи да спасяват местните банки, това ще навреди на националните им финанси и на дългосрочните перспективи за икономическия растеж, посочва в своя доклад „Стандард енд Пуърс“.
Ние не изключваме възможността за държавна подкрепа за тези банки. Ако такава подкрепа съществено отслаби фискалните и дългови показатели на съответните правителства, това би могло да натежи негативно върху определяните от нас суверенни кредитни рейтинги, предупреди една от трите водещи кредитни агенции.

Гръцката Alpha Bank има най-голям географски обхват в целия регион, разполагайки с поделения в Румъния, България, Сърбия, Албания и Македония, докато банките Eurobank Ergasias и Piraeus Bank имат дружества в Румъния и България.

„Стандард енд Пуърс“ не изключва възможността гръцките банки „да атакуват“ дъщерните си дружества за най-добрите им активи в битка за оцеляване, тъй като Централната банка на Гърция вероятно няма да бъде в състояние да спре масовото изтичане на депозити от банковата система на страната.

В момента „Стандард енд Пуърс“ държи кредитен рейтинг на България на ниво „ВВ+“ със стабилна перспектива, на Румъния –  „BBB-“ със стабилна перспектива, на Македония – „BB-“ със стабилна перспектива, на Албания – „B“ с положителна перспектива и на Сърбия – „BB-“ с негативна перспектива.

Кредитната агенция също така изчислява, че пазарните дялове на гръцките банкови дъщерни дружества варират между около 15 на сто от общата сума на активите във финансовите системи на Румъния и Сърбия до над 20 на сто за България и Македония./bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *