Станишев: За равноправието ни в ЕС трябва да поставиш своите интереси. Твърдя, че го умея – www.359news.bg

Станишев: За равноправието ни в ЕС трябва да поставиш своите интереси. Твърдя, че го умея

Когато бях министър-председател имаше много сериозна подкрепа за висшето образование. Радвам се, че този път като идвам спортната зала и общежитието вече са направени. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на лекция пред студенти в Югозападния университет в Благоевград. Ректорът на университета проф. Иван Мирчев обясни, че през 2007 за 6 месеца са отпуснати 8 млн. лв. – 2,5 млн.лв. за капиталови разходи, които са използвани за многофункционалната закрита спортна зала, 4 млн. лв. за основен ремонт на студентско общежитие и 1,5 млн. лв. от националния фонд за научни изследвания. „Това са пари, дадени за младите хора на Благоевград, а не само за нас“, допълни той.

По думите на Станишев Югозападният университет е един от най-динамично развиващите се и е много успешен в реализацията на проекти. „Имам възможност да говоря и с преподаватели, и студенти на тема „Европа“, но едно от нещата, които искам да припомня, е че КБ е внесла  предложение в НС и съм сигурен, че то ще намери подкрепа, за намаляване на таксите на студентите с една трета. Смятам, че това пряко засяга всеки студент. Това е важно за подкрепа на образованието и ще намерим начин самите университети да бъдат компенсирани“, каза лидерът на БСП.  Според него това действие е социално, подкрепя студентите и възможността всеки един студент, независимо дали е от бедно или богато семейство, да получи образование, „защото една от философиите и принципите на моето политическо семейство е равният шанс за всеки в живота“, допълни той. Той припомни и че преди години е имало  програма за модернизация на цялата база на студентските общежития в различни университети. „За съжаление тя беше незабавно спряна през 2009г. и сега тръгваме от много по-трудна ситуация в икономиката, бюджета на страната. Но въпреки това тази година подкрепата за висши учебни заведения  беше качена с 21 млн. лв. Това е първа стъпка, разбира се недостатъчна, но ще търсим и други варианти“, категоричен е Станишев.

„Вашият университет е много важен не само за Благоевград. Присъствието на университета, този брой студенти, е един от важните и икономически фактори за живота в общината и цяла Югозападна България. Той има своето значение и във връзка с отношенията със съседните държави и трябва да се развива и получава държавна подкрепа“, обясни Станишев.
По повод предстоящите избори Станишев заяви, че има нужда от същински дебати, защото на хората им е омръзнало от празнословие, скандали и „една махленска разправия“. „Това не помага по никакъв начин на България, на икономически приоритети, на създаването на работни места и дебатите за европейските изборите трябва да се концентрират точно върху това. Каква Европа искаме да имаме наистина“, уточни той. Лидерът на БСП е категоричен, че ни е необходима социална Европа, а не тази, която обръща гръб на гражданите, каквато е била последните 5 години с доминирането на десните в европейските институции. „Искаме ли да видим равноправна България и нейният глас да се чува?“, попита той. На въпрос каква е рецептата той отговори: „Рецептата е самочувствие, аргументи и диалог. Да умееш да поставяш своите интереси и аз твърдя, че го умея“, заключи Сергей Станишев.

http://www.bsp.bg/
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *