СТОЯНОВИЧ ПРИЗОВА ЗА НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА АРХЕОЛОГИЯ – www.359news.bg

СТОЯНОВИЧ ПРИЗОВА ЗА НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА АРХЕОЛОГИЯ

Министрите Петър Стоянович и Драгомир Стойнев участваха в дискусия за развитието на туризма в Хасково. Проявата е част от националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство „Чудесата на България 2014“ 

Днес, 12 май 2014 г., министърът на културата д-р Петър Стоянович, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и неговият заместник с ресор туризъм Бранимир Ботев взеха участие в дискусията „Хасково – нови възможности за регионален туризъм“.

Проявата в гр. Хасково е част от Националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство „Чудесата на България 2014“.
От страна на Министерството на културата в дискусията участваха арх. Уляна Малеева – директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в МК, както и д-р Борислав Бориславов, съветник на министъра на културата. В дискусията се включиха и проф. Божидар Димитров – директор на НИМ, доц. д-р Бони Петрунова – зам.-директор на НИМ, проф. Николай Овчаров и доц. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей към БАН и др. експерти, както и представители на общинската власт.
В изказването си министър Стоянович настоя за генерално планиране на археологическите дейности и призова за съвместни услилия между държавната власт, общините и гилдията. Типичен пример, заяви д-р Стоянович, за подобен разнобой досега е Александровската гробница край Хасково, за която няколко ведомства си прехвърлят отговорността.
Въпросният уникален обект е на прага на вписването в листата на ЮНЕСКО, но липсва волята да се направи още една малка стъпка, за да стане той истинска част от културно-историческото ни наследство и реална туристическа дестинация, изтъкна министър Стоянович. Според него до това забавяне се е стигнало, защото България може би е единствената страна, където културата и туризмът са разделени и всеки върви по своя си утъпкан път, а в същото време на думи всички искаме културен туризъм. Министър Стоянович се ангажира, че ще инициира в София специална среща с участието на представители на община Хасково и на всички заинтересовани институции, включително и Министерството на земеделието и храните, за да се решат проблемите с горския фонд, върху който е Музеят на тракийското изкуство до Александрово. Ако проблемът със собствеността на земята под Александровска гробница намери своето решение, това ще позволи да се облагороди и социализира районът за пълноценен културен туризъм.
Славка Бозукова – главен редактор на в. „Стандарт”, който традиционно е инициатор на кампанията „Чудесата на България“, подчерта на срещата, че перспективата пред обектите в националните маршрути става международна, след като бъдат изготвени и общи туристически пакети с останалите балкански държави. Тя отбеляза, че „чудесата“ в конкурса на „Стандарт” носят и солидни приходи на съответните общини. Така например само заради мощите на Св. Йоан Кръстител община Созопол е регистрирала с над 7 % повече туристи и нощувки. А в Хасково и региона има толкова много чудеса, посочи Славка Бозукова и изброи сред тях и Глухите камъни, Мезек и Александрово.Зам.-министър Бранимир Ботев приветства инициативата на „Стандарт” за опазване и популяризиране на „Чудесата на България” – паметници на културата и археологически обекти. На дискусията той предложи да се направи и програма за стратегия на общинските съвети по туризъм. Чудесата на България са и витрина на нашата национална гордост, а тази инициатива е и една прекрасна възможност за възпитание на духа на българщината у младите, изтъкна още той.

На дискусията бе съобщено, че 37 % от чужденците, които идват в България, споделят, че в страната ни има невероятно много паметници и архитектурни обекти, които задължително трябва да се посетят.
От община Свиленград поискаха да се направи междуведомствена работна група между Министерството на икономиката и енергетиката и Министерство на културата за осъществяване на проекта за отваряне на гражданско летище в региона. Отварянето на летище в Свиленград ще увеличи възможността за привличане на повече туристи от морето към региона, категорични са инициаторите на проекта.
   По време на форума арх. Уляна Малеева – директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в МК, отговори на всички въпроси, които изискваха експертно мнение.
Председателят на Общинския съвет в Хасково Иван Иванов направи предложение в хода на дискусията да бъде предвидено и изграждането на паркинги и да бъде осигурен удобен достъп до най-значимите исторически обекти в региона. В страната ни през последните години наистина много се говори за развитие на културно-исторически туризъм, но е време да се изработи и стратегия за развитие на културно-историческия туризъм в малките населени места, бяха единодушни участниците в дискусията. Такава страгетия трябва бързо да бъде изготвена, тъй като изразходването на средства без ясна стратегия не работи ефективно за привличането на повече туристи и за популяризиране на уникалното ни наследство, подчертаха те.
Иво Димов – кмет на Община Димитровград, в своето изказване на дискусията също подчерта необходимостта и важността от достъпна инфраструктура до културните ценности в региона.
Маратонът за кампанията „Чудесата на България“ 2014 г. на „Стандарт“ стартира именно от Хасковска област – прочута с огромния си брой съкровища, находки, крепости, гробници.
На „Стандарт“ принадлежи и инициативата да събера на една маса в Хасково двама министри, кметове и общинари, историци, археолози и представители на туристическия бизнес, за да обсъдят създаването на регионални туристически пакети.
Главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова представи мисията за 2014 г. най-напред в легендарната антична вила „Армира“ до Ивайловград. Реставрираният с европейско финансиране римски дом вече привлича хиляди туристи в Ивайловград и ще е една от визитните картички на България пред света. Тъй като „Армира“ е не само един от най-значимите туристически обекти в Хасковския регион, но е и уникален паметник с национално и дори със световно значение, вече има предложение за включването й в индикативната листа на ЮНЕСКО заради запазените най-стари оригинали на мозайки от римската епоха.Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *