Свършили са парите по клинични пътеки в онкоболницата в Благоевград – www.359news.bg

Свършили са парите по клинични пътеки в онкоболницата в Благоевград

Свършиха парите по клинични пътеки в онкологичната болница в Благоевград. Ръководството на лечебното заведение е уведомило Здравната каса за ситуацията.

Всеки ден ръководството на онкоболницата прави разчети и финансов анализ на изразходваните средства по клинични пътеки. Днешният констатира, че лимитите за април са свършили. Директорът на лечебното заведение доктор Георгиев потърси съдействието на „Хоризонт“ за озвучаване на проблема.

Ние сме принудени спрямо изискванията на министерско постановление 57 да обявим липсата на чакащи и да не можем да приемаме пациенти, тъй като нямаме средства, с които да ги лекуваме, посочи той.

Парите по клинични пътеки са намалени с осем процента, а тези за лекарства с 18, припомни директорът на онкоболницата. Това води до абсурдната ситуация да има възможност за прием на болни, но да няма лекарства, с които да се извършва терапията. Директорът обясни дали това може да има фатални последици за пациентите.
Не е далеч от ума човек да го помисли. Това е нещото, което е най-голямото притеснение, защото бягаме от стандарти за лечение в онкологията, съвременни. Това дори не е свързано с правилата за добра медицинска практика, каза доктор Георгиев.

Малко след разговора ни доктор Георгиев ни потърси отново, за да сподели бързата реакция от страна на Здравната каса. С днешна дата е получено писмо, в което се уточнява, че за онкологичните болници няма да важи изискването при изразходване на лимитираните бюджети да се правят листи на чакащи.

Предстои на 28 април Надзорният съвет на НЗОК да приеме официално това решение./БГНЕС,bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *