Църквата почита братята Кирил и Методий – www.359news.bg

Църквата почита братята Кирил и Методий

Днес Българската православна църква почита паметта на светите братя Кирил и Методий. През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука – Глаголицата.

Тя е оригинално творческо дело и предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език. С Глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и така полагат основите на старобългарския литературен език.
В края на 9-ти век, двамата братя са канонизирани от църквата за светци. 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители още в най-ранното средновековие, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство. Денят се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура, и на славянската писменост./http://www.novini.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *