ЦИК реши да състави акт на Бойко Борисов за изборни нарушения в Пловдив. На Корнелия Нинова засега й се размина – www.359news.bg

ЦИК реши да състави акт на Бойко Борисов за изборни нарушения в Пловдив. На Корнелия Нинова засега й се размина

ЦИК уважи жалбата на адв. Владимир Дончев за изборни нарушения на ГЕРБ в гр. Пловдив като реши да състави акт за установяване на административно нарушение на Бойко Методиев Борисов като представляващ партията.

Бившият депутат Дончев поведе война срещу изборните нарушения на двете големи партии – ГЕРБ и БСП в града под тепетата, които станаха практика в последните години. Партийното разпределение на квотите в РИК досега разколебаваше всички опити за санкциониране на големите системни партии за грубите им нарушения в предизборната кампания.

Досега това ставаше така, защото малките партии и коалиции не смееха да сезират РИК, знаейки, че нямат мнозинство, а и защото се страхуваха от ответни санкции. Единствено адв.Дончев дръзна преди седмица да предизвика статуквото със сигнала си и срещу двете партии просто, защото не е кандидат на изборите, безпартиен е и следователно независим. Неочаквана подкрепа той получи от представителите в РИК на Барековата партия – Кр. Гьошев и на Реформаторския блок – Веселина Славова, които констатираха категорично с проверка на място нарушенията на двете големи партии, включително и със снимков материал. Самите нарушения ( едни от многото ) се изразяваха в поставянето на миниатюрни надписи за предупреждението за покупко-продажбата на гласове на агитационните материали. Така системните партии хитруват и печелят повече място за реклама.
Пловдивската 16 РИК с мнозинството на БСП, ГЕРБ и ДПС отхвърли без никакви мотиви констатациите на собствените си представители, доказвайки, че когато имат сходни интереси трите партии действат заедно. Големите партии обаче подцениха опита и упоритостта на адв.Дончев, за който се знае, че не цепи басма на никого. ЦИК беше незабавно сезирана с жалби и срещу двата отказа да бъдат санкционирани ГЕРБ и БСП. Резултатът е, че вчера Бойко Борисов се сдоби с решение 4593/23.03. на ЦИК да му бъде съставен акт за административно нарушение като представител на ПП ГЕРБ.

Решението вероятно ще ядоса Борисов, не толкова с неговото наказание, колкото с това, че със следващото си решение 4594/23.03. ЦИК в същия си състав не събра достатъчно гласове и отхвърли жалбата на Дончев. По този начин ЦИК реши при една и съща фактическа обстановка и при едни и същи доказателства да накаже Борисов и да оневини Корнелия Нинова. Будната гражданска и политическа съвест на Борисов вече се бунтува от тази несправедливост и от присъщото на червените коварство.

Той обаче може да е спокоен, че и Нинова ще се сдобие с наказание, тъй като адв.Владимир Дончев няма да пропусне да обжалва спорното решение на ЦИК пред Висшия административен съд, който пък от своя страна сигурно ще го отмени. Така вероятно след изборите и двамата лидери на ГЕРБ и БСП ще се сдобият с по една солидна глоба, която по ирония на съдбата трябва на определи като размер и наложи приятеля на Борисов – Областния управител на Пловдив Здравко Димитров – Зико. Така в кръга на шегата Борисов има шанс да „поправи” една несправедливост. След два-три дни обаче на Борисов и Нинова надали ще им е до това.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *