Турция въвежда санкции срещу Холандия – www.359news.bg

Турция въвежда санкции срещу Холандия

ЕПА/БГНЕС

Турските власти отговориха остро на вчерашните критики от страна на Европейския съюз /ЕС/ заради дипломатическия конфликт между Холандия и Турция.

Недалновидните изказвания на ЕС нямат никаква стойност за нашата държава, се казва в изявление на турското външно министерство.

Вчера от Брюксел предупредиха Анкара да се въздържа от изказвания и действия, които могат допълнително да изострят ситуацията между турските и холандските власти.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш пък заяви, че Европейският съюз не е спазил ангажиментите си по споразумението за миграцията и че Турция може да преразгледа сделката.
Турция спира всички политически обсъждания на високо ниво с Холандия и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати. Това обяви още вицепремиерът и говорител на правителството Нуман Куртулмуш след провелото се снощи заседание на Министерския съвет.

Анкара взе решението за тези мерки, след като холандските власти изгониха от страната турския министър за  семейството и социалните политики Фатма Бетюл Саян Кая и не разрешиха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да проведе митинг пред турската общност в Ротердам. В допълнение към тези мерки се прекратява и дейността на парламентарната група за приятелство между Турция и Холандия.

Говорителят на турското правителство посочи още, че Анкара смята, че скандалът с Холандия не е случаен:

Убедени сме, че конфликтът е имал за цел да провокира негативизъм във връзка с референдума за конституционните промени и да катализира вражеско отношение към Турция, заяви Куртулмуш.

Анкара няма да прилага никакви санкции и ограничения върху посещенията на обикновените холандски граждани. Напрежението между двете страни обаче се засилва. Германия и Холандия посъветваха гражданите си да са предпазливи при пътуване в Турция, предаде Ройтерс.

Има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Бъдете бдителни и избягвайте големи тълпи,заяви холандското външно министерство.

Германското външно ведомство обяви, че германците, пътуващи в Турция, трябва да очакват повишено напрежение и протести преди референдума на 16 април за правомощията на президента Реджеп Ердоган. Затова хората, които пътуват, са съветвани да стоят далеч от политически събирания и големи групи от хора./БНР
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *