Уникално ревю на автентични носии събра очите на търновци и гости на Самоводската чаршия – www.359news.bg

Уникално ревю на автентични носии събра очите на търновци и гости на Самоводската чаршия

РЕВЮ НА АВТЕНТИЧНИ НОСИИ СЪБРА СТОТИЦИ ТЪРНОВЦИ И ГОСТИ НА ГРАДА НА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ В СЪБОТА. Уникалното шоу събра очите на случайно озовалите се на улицата чужденци, които признаха, че само заради този спектакъл си е струвало да дойдат във Велико Търново.

Повече от 60 автентични детски, мъжки и женски носии от всички етнографски области бяха показани в ревюто, което беше кулминацията в тазгодишната Нощ на Самоводската чаршия. Двама колекционери – Ангел Низамски от София и Петър Георгиев от Долна Оряховица, предоставиха експонати от личните си колекции и дойдоха, за да представят носиите. В ревюто участваха и доброволци от старата столица, деца, момичета и млади жени, някои от които за първи път обличат истинска носия.

Най-малката участничка в ревюто – Ралица, на година и девет месеца, с баща си Евгени Пенчев Най-малката участничка в ревюто – Ралица, на година и девет месеца, с баща си Евгени Пенчев

„Аз съм на 17 г. и съм доброволец. Носията ми е добруджанска и още по-конкретно – жетварска. Вижте колко е семпла, със синя бродерия и с великолепна забрадка”, представя облеклото си Диляна, която признава, че е приела да участва в шоуто като доброволец, за да научи повече за родните традиции. За първи път се вижда пременена в автентична носия и Десимира, на която се е паднало да носи хасковска носия. Иначе момичето танцува в един от любителските клубове за народни танци, където обаче носиите са нови и обикновено са не съвсем точни копия.

„Аз нося лична носия. Събирала съм я по панаирите и от сергиите. Тя е от Елховския край и е на поне 115 г. Всичко по мен е автентично освен пафтите, които са реплики”, описва тоалета си Владислава Андреева, която участва в дефилето заедно с двете си деца, с брат си и неговото семейство – всички облечени в народни носии.

ПОВЕЧЕ ОТ 350 АВТЕНТИЧНИ НОСИИ ИМА В ЛИЧНАТА СИ КОЛЕКЦИЯ АНГЕЛ НИЗАМСКИ ОТ СОФИЯ. Тази година той за първи път ги показа всичките и в целия им блясък на Роженския фестивал. Във Велико Търново дойде с около 40 тоалета от невероятната си колекция.

Ангел Низамски е танцьор във фолклорния ансамбъл „Жяр“ към читалище „Д-р Петър Берон 1926“ в София. Освен това е и гардеробиер. Захванал се с тази роля заради страстта си към българския народен костюм. Събира носии от 1982 г. Запалил се, след като получил сватбената носия на своята баба.
Петър Георгиев показа цялата си колекция от 20 носии. Фолклористът от Долна Оряховица е само на 30 г., но вече две десетилетия събира носиите си, като най-старата женска носия в неговата колекция е на 150 г.. Тя е моминска, тракийска, особено пищна и в лошо състояние, затова само тя не участва в ревюто. „Историята на носията е много интересна. Много дълги години тя е била съхранявана от един българин, който е трябвало да се качи на „Титаник”, но като по чудо закъснял и това го е спасило. Носията е била на неговата съпруга”, разказва Петър, който е ръководител на състава към пенсионерския клуб в Писарево, народен певец, носител на две много престижни национални награди. Миналата година той беше обявен за пазител на традициите и глас на 2014 г. в първите награди за фолклор.

СЪВРЕМЕННИ ОБЛЕКЛА С ЕТНОМОТИВИ ПОКАЗАХА ДАМИТЕ ОТ РАБОТИЛНИЦА „СЕДЯНКА“. Те участваха с мъжки, дамски и детски ризи и рокли с българска шевица и дантели, всички бродирани от членове на сдружението по оригинали от XIX век.

Малко преди началото на концерта беше обявен и краят на Училището по занаяти. Всички деца, които в продължение на месец са преминали през работилниците на чаршията, получиха сертификатите си за успешно завършен курс за чираци. Работилниците останаха отворени през целия ден и до късно през нощта и за всички възрастни, които се престрашиха да се пробват в различните занаяти.

Нощта на Самоводската чаршия завърши с концерта на група ETNOTIX, която съчетава дамски квартет от гъдулки, перкусии, вокал и соло китара.

Празникът беше организиран от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“.

Източник: Борба.БГ
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *