В ЯМБОЛ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ОТПРАВИ КРИТИКА КЪМ ПОЛИТИКАТА НА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ И БСП – www.359news.bg

В ЯМБОЛ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ОТПРАВИ КРИТИКА КЪМ ПОЛИТИКАТА НА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ И БСП

Президентът обясни, че АБВ се явява с отделна листа след проведени множество битки и с държавното управление по времето на Борисов, и със сегашното, което никак не е оправдало очакванията на българите.

Една от големите дискусии с ГЕРБ се отнасяше до размера на бюджетния дефицит – да се увеличи до 3%, така, че да може със заложените в бюджета пари да се финансира солидна реформа в здравеопазването, образованието и да се разплати държавата с бизнеса, обясни Първанов. „Дянков се отказа, тогава той заложи идеята за нулев бюджетен дефицит и разбира се, после се оказа, че това е непостижимо и не разбрахме каква е неговата бюджетна философия“, коментира президентът. И заяви, че годините на управлението на ГЕРБ са три загубени за България години.

Другата голяма дискусия с ГЕРБ беше за енергийната политика и колебанията около проекта „Белене“, каза Георги Първанов и уточни, че това е причината за неговата критичност към енергийната политика на партията на Борисов. „Бях критичен към тяхната социална политика, за икономическата политика няма да говоря, защото такава практически липсваше. Кадровата политика ще бъде тема на отделен коментар“, каза още Първанов.

„Мина време, имаме ново правителство и възниква въпросът дали това ново правителство оправда очакванията на българските граждани. Уви, моят отговор е – не“, заяви Георги Първанов. Оказа се, че правителството, което се създаде от „тайната коалиция“ – БСП, ДПС и подкрепящата „Атака“ – това правителство се оказа едно слабо правителство, коментира президентът. И обясни, че кабинетът няма ясна икономическа политика, затъва с всеки изминал ден по енергийните въпроси. „Много се опасявам, че енергийната бомба ще избухне в недалечно бъдеще, може би малко след изборите“, прогнозира Георги Първанов.  Той критикува и външната политика на правителството, като за пример даде позицията и на правителството, и на подкрепящите го партии, по отношение на кримската криза и Русия и западните искания, претенции и натиск към Русия. И отново посочи фактът, че парламентарните партии не стигнаха до съгласие, а в президентството се изработи позиция, която е най-антируската позиция в историята на България от Освобождението до сега. „За мен е необяснимо и непростимо. Още по-непростимо за мен беше това,че в „отряда на ястребите“ се нареди и левицата, която знаете, винаги е имала своите топли чувства към Русия“, каза Първанов и подчерта, че в случая не става въпрос само за исторически сантимент, но и за добре осъзнати икономически отношения. Евентуалните икономически санкции ще засегнат директно нашия туризъм, енергетика и търговия, обясни президентът“В момента, в който тръгнаха тези икономически санкции за Русия, „Южен поток“ беше дотук. Преди това спряха „Белене“ – милиарди инвестиции, възможности за десетки хиляди нови работни места“, коментира още Първанов.
Сред останалите критики, които Георги Първанов отправи към държавното управление по време на срещата си с граждани на Ямбол, е задкулисието на вземаните стратегически решения за страната, скандалите около сформирането на ЦИК и кадровата политика.

В Ямбол днес е поредната спирка на спектакъла на Николина Чакърдъкова „Да съхраним българското“ – инициатива, подкрепена от АБВ. Гости на спектакъла са президентът Георги Първанов, кандидатът за евродепутат от листата на АБВ д-р Драгош Методиев и други представители на формацията.

http://abv-alternativa.bg/
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *