ВЕЧЕ „ДОСТАВЕН“ АЛКОХОЛ ЗА БЛИЗО 100 000 ЕВРО ЗАДЪРЖАХА МИТНИЧЕСКИ СЛУЖИТЕЛИ В РАЙОНА НА ДУНАВ МОСТ 1 – www.359news.bg

ВЕЧЕ „ДОСТАВЕН“ АЛКОХОЛ ЗА БЛИЗО 100 000 ЕВРО ЗАДЪРЖАХА МИТНИЧЕСКИ СЛУЖИТЕЛИ В РАЙОНА НА ДУНАВ МОСТ 1

Отнет е и лицензът на данъчния склад, получател на стоката

 

Високоградусов алкохол на стойност около 100 000 евро, който по документи вече е бил доставен до данъчен склад, задържаха митнически служители от Митница Русе в района на Дунав мост 1.

На 15.07.2017 г., при влизане в страната митнически служители извършват  проверка по линия на противодействието на нелегалните акцизни стоки на товарен автомобил с българска регистрация. Камионът превозва бутилирани алкохолни напитки – ром, текила и водка от известни брандове, от Холандия за България. Стоката пътува под режим отложено плащане на акциз, но при проверка в Българска акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/ е установено, че пратката там фигурира със статус „доставен“. На практика за стоката –  общо 17 902 бутилки, не е налично изискването от Закона за акцизите и данъчните складове обезпечение, което е задължително при движението под режим отложено плащане на акциз.
По случая е уведомена Митница Варна, на чиято територия се намира данъчния склад – получател на стоките. Поради констатирани и други нарушения лицензът на данъчния склад е отнет.

Уведомена е НАП-Варна, която след извършване на проверка, е наложила запор на задържаната стоката, поради задължения на фирмата-купувач.

Според данните от придружаващата товара фактура стойността на пратката е около 100 000 евро. Общият размер на дължимия акциз възлиза на над 56 000 лв.

За извършеното нарушение е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение, който предвижда налагане на имуществена санкция в размер на двойния акциз – около 112 000 лева. Предстои издаване на наказателно постановление.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *