ВЕЧЕР ПОСВЕТЕНА НА 80 – ТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КРИКОР АЗАРЯН НА 15 -16 МАРТ – www.359news.bg

ВЕЧЕР ПОСВЕТЕНА НА 80 – ТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КРИКОР АЗАРЯН НА 15 -16 МАРТ

С ВЕЧЕР ПОСВЕТЕНА НА КРИКОР АЗАРЯН НА 15 МАРТ от 19.00 ч. в Театър „Българска армия“ ще бъде отбелязана тържествено 80-годишнината от рождението на проф. Крикор Азарян с откъси от последните му постановки, включени в спектакъла

1966818_608824032540960_156690086_n

ОТКЪСИ ОТ „ТРИПТИХА – ЧЕХОВ“:
„ЧАЙКА“ – Театър „Българска армия“
„ТРИ СЕСТРИ“ – Младежки Театър „Николай Бинев“
„ВИШНЕВА ГРАДИНА“ – Народен театър „Иван Вазов“
от А. П. ЧЕХОВ

koko3

ОТКЪСИ ОТ ФИЛМИТЕ:
„45 ГРАДУСА ПО АЗАРЯН“ – режисьор ЛИЛИЯ АБАДЖИЕВА
„УМНО СЕЛО: ТРЯБВА ДА СЕ ЖИВЕЕ“ – режисьор ВЛАДИМИР ЛЮЦКАНОВ

koko2

ТОЙ БЕШЕ И МОЙ УЧИТЕЛ
Аз не съм била студентка на Крикор Азарян.
Но бях негова ученичка.
Той беше моят Учител по Живот. Водеше ме през лабиринтите му и през трънливите му пътеки с лекотата и мъдростта на магьосник, който притежава вълшебна пръчица. А той имаше такава пръчица – това беше неговото сърце: най-доброто, най-щедрото и най-голямото сърце на света.
Повече от всичко бих искала да посрещнем този негов 80-годишен юбилей заедно. Но съдбата реши друго. Господ го назначи в Небесния театър.
Чрез събитията на 15 и 16 март – откриване на изложба, премиера на сборник, вечер в ТБА, „Лазарица“ в Народния театър,  посветени на паметта на Азарян-Човека, Режисьора и Учителя, Коко по някакъв начин се завръща при всички нас, които продължаваме да го обичаме и за които той, въпреки отсъствието си от физическия свят, продължава да бъде и завинаги ще остане висок образец и мярка.

Валентина Радинска

 

КРАТКА БИОГРАФИЯ

Крикор Азарян (15.03.1934 – 14.12.2009) е един от най-ярките режисьори в съвременния български театър. През последните 20 години той работи като режисьор в Театър „Българска армия”. Поставял е спектакли в почти всички български театри, като особено задълбочено и откривателски той интерпретира българската драматургия (Йордан Йовков, Йордан Радичков, Иван Радоев, Николай Хайтов, Никола Русев, Боян Папазов).

Сред най-ярките му постижения на сцената на Театър „Българска армия” са постановките „Вишнева градина” от Чехов (1974 и 1995); „Случка в зоопарка” от Ед. Олби; „Албена” от Й. Йовков; „От земята до небето” от Н. Русев; „Хенри ІV” от Пирандело; „Буре барут” от Д. Дуковски; „Бая си на бълхите” от Б. Папазов; „Трамвай „Желание” от Т. Уилямс; „Колекцията/Гара Виктория” от Х. Пинтър. Негови спектакли са гостували в Полша, Русия, Грузия, Германия, Македония.

Крикор Азарян е дългогодишен професор по Актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. Негови ученици са между най-известните български актьори и режисьори, мнозина от тях се реализират в чужбина, много чуждестранни студенти, учили или специализирали при него са между най-ярките фигури в театрите на своите страни.

Спектакълът „Чайка” (2007) е първа част от трилогията на големите чехови пиеси, които Крикор Азарян постави последователно в различни софийски театри – „Три сестри” (2008) в Младежки театър „Николай Бинев” и „Вишнева градина” (2009) в Народен театър „Иван Вазов”.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *