Весела Чернева: Европейският съюз е в по-силната позиция по Брекзит – www.359news.bg

Весела Чернева: Европейският съюз е в по-силната позиция по Брекзит

Весела Чернева
БГНЕС

ЕС е в по-силната позиция по Брекзит, защото 27 страни ще могат да преговарят заедно срещу Великобритания, която ще е сама и има краен срок за напускане на Съюза, независимо каква сделка успее да договори. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Весела Чернева, която оглавява Софийския офис на Европейския съвет за външна политика:

Към октомври 2018 тези преговори трябва да бъдат приключени и ако Великобритания успее да договори сравнително прилични условия, това ще бъде само защото страните-членки искат това.
Според Чернева т.нар. твърд Брекзит, който се оформя, се основава върху лошия тон на преговарящите в момента, но тя не вижда възможност това да се промени:

В ЕС много хора казват, че Великобритания трябва да плати цената и че прецедентът, който тя създаде за излизане от ЕС сам по себе си вече нанася достатъчно големи щети. Говори се за около 60 милиарда, които Великобритания трябва да плати на ЕС. Става въпрос за дупката в бюджета до 2020 година, която трябва да се запълни.

Лондон ще се бори да намали тази сума и евентуално да постигне вид разсрочено плащане, допълни Весела Чернева. По думите й, все повече разумът надделява над чувствата, особено в страните, които имат голям стокооборот с Великобритания.

Относно напрежението между ЕС и Турция тя отбеляза, че Турция се опитва да въвлече и други страни в този спор и всичко това не би било притеснително, ако не се е появила картата с мигрантите:

Все още смятам, че Турция няма интерес да прави това. Това е „ядрената опция“. Но в тези разгорещени страсти резултатите на Ердоган не изглеждат много обнадеждаващи. Резултатите на двете страни в референдума са с много близки стойности. Ако той загуби този референдум, или не го спечели с достатъчна преднина, това ще е голям удар за политическата власт на Ердоган./БНР
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *