Вислава Шимборска (1923 – 2012) в Полски институт – www.359news.bg

Вислава Шимборска (1923 – 2012) в Полски институт

От 12 февруари в галерията на Полския институт можете да видите изложба колажи на Вислава Шимборска.

На 26 февруари от 18 ч. изложбата ще бъде представена от Михал Рушинек, председател на Фондация „Вислава Шимборска“ и секретар на поетесата в периода 1996-2012. 

polski_institut_slider_Szymborska
„Нямаше нужда от много: правоъгълен матов картон – можеше да бъде синкав или кремав, подходящо лепило за хартия, ножица, материали за изрязване, и, разбира се, Вислава Шимборска. В ПНР – именно тогава Шимборска започва да твори своите колажи – от изброените по-рано единственият сигурен елемент беше само Шимборска.
Материали за колажите си тя намираше сама – от вестникарски заглавия, списания, репродукции на снимки, стари картички, но сякаш ги изпразваше от съдържание. Те продължаваха да притежават някакви първоначални характеристики, оставаха разпознаваеми, но, извадени от контекста, под нейната ръка започваха да изграждат нови светове, донякъде сюрреалистични, с извиращи хумор и топлота и усещане за свобода.
Колажите са произведение на изкуството, това е ясно. Те са и подпис на Вислава Шимборска. Но все пак да обърнем внимание и на техния смисъл, може би най-важният – те са следи от приятелство и зов за приятелство“. (Леонард Нойгер)

Изложбата продължава до 14.03.2014 г. в Полски институт, ул. Веслец 12, София
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *